Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Медитация

По време на медитация вие сте в ясно съзнание и повдигате усещането си към насоките на подсъзнанието. Свикнали сме да наричаме медитацията на Християнските светци “тиха молитва”. В състояние на медитация, вие оставате в извисено състояние на съзнанието, без никакви мисли. По време на медитация, трябва да сте напълно будни.

Следователно, ако се чувствате леко уморени ще бъде добре предварително да повишите своята енергия.  С няколко минути дълбоко дишане и треперене на цялото тяло. След това продължете с упражнения за релакс, за предпочитане молитва или религиозни ритуали, с които посочвате целта на своята медитация, молитва или утвърждение.

Заемете положение, при което ще ви е удобно за по-дълго време. За предпочитане е гръбначният стълб да е изправен. Можете да седнете на стол изправени, с двата крака на земята или да седнете с кръстосани крака в поза лотус, или полу-лотос позиция. За мнозина може да е по-удобно да седнат върху петите си с възглавница под краката. Можете също да легнете неподвижно по гръб, разбира се, ако сте в състояние да останете напълно будни в това положение.

Един лесен начин се състои в следното: започнете с дишане 8- 2 (вдишвате до 8, издишвате до 2) и след това постепенно оставете дишането да се саморегулира. Фокусирайте цялото си внимание върху дишането, почувствайте как плавно и ритмично потоците се движат навън и навътре. Не се опитвайте да регулирате или управлявате дишането си, просто го следвайте мислено и го чувствайте.

Когато се появят мисли, оставете ги да отплават в миналото, без да им обръщате никакво внимание. Същото е и с външните шумове; просто ги игнорирайте. След това можете да се концентрирате върху сърдечната област и да почувствате, как тя се затопля и изпълва с любов и състрадание. Като алтернатива, фокусирайте се в средата на челото, усетете го като център на щастие и дори блаженство.

Ако очите са затворени, добра помощ е да ги завъртите нагоре и навътре, все едно че търсите центъра на челото. Задръжте тези усещания толкова дълго, колкото можете. Ако е възможно, обединете усещанията на челото, фокусирането върху мозъка и сърдечните чувства, и ги разпрострете по цялото тяло (вижте “Лечебна и любовна медитация”).

Не се отчайвайте, ако не можете да почувствате топлина и любовно излъчване от първия път, просто продължавайте да практикувате. Медитирайте за минимум тридесет минути, колкото по-дълго, толкова по-добре. За предпочитане е медитацията да стане ваш редовен навик по едно и също време, на едно и също място, всеки ден.

Продължава >>>

Свързани публикации