Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Кошмарите са ранни симптоми на Паркинсон

Възрастните хора, които често сънуват цветни кошмари, всъщност имат ранни симптоми на развитие на Паркинсон и някои от видовете деменция, твърдят испански учени.

В изследването, проведено в неврологичното отделение на Болничната клиника в Барселона участвали 43 пациенти над 60 години. Те били с потвърдена диагноза за нарушения в бързата фаза на съня. Тези нарушения се проявявали в постоянни колоритни кошмари, неволеви движения и викове по време на сън.

Изяснило се, че в рамките на 2.5 години след поставяне на диагнозата при 30 % от участниците се развило невродегенеративно заболяване. В повечето случаи бил паркинсонизъм, също така се наблюдавала деменция с наслагвания в мозъка (Lewy body) – втората по честота разновидност на старческо слабоумие след болестта на Алцхаймер.

По този начин, нарушенията на съня (парасомнии) могат да служат като ранни симптоми за невродегенеративни заболявания като Паркинсон. Това заключава изследователския екип на Алекс Иранцо в доклад, публикуван в списанието “Lancet Neurology“.

Тази работа се препокрива с неотдавнашно изследване, проведено в американската Клиника Майо, което показва, че нарушенията в бързата фаза на съня могат да указват за развитие на заболявания като болестта на Паркинсон, деменция с наслагвания в мозъка (Lewy body) или полисистемна дегенерация, 50 години преди тяхното развитие.

Още по темата

Паркинсонова болест

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Лечение с камъни

Направете си тест

Витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации