Кошмарите са ранни симптоми на болестта на Паркинсон

Испански учени установили, че възрастните хора, които често сънуват цветни кошмари имат повишен риск от развитие на паркинсонизъм и някой от видовете деменция, твърди „Дейли Телеграф“.

В изследването, проведено в неврологичното отделение на Болничната клиника в Барселона участвали 43 пациенти над 60 години с потвърдена диагноза за нарушения в бързата фаза на съня. Тези нарушения се проявявали в постоянни колоритни кошмари, неволеви движения и викове по време на сън.

Изяснило се, че в рамките на 2.5 години след поставяне на диагнозата при 30 % от участниците се развило невродегенеративно заболяване. В повечето случаи бил паркинсонизъм, също така се наблюдавала деменция с наслагвания в мозъка (Lewy body) – втората по честота разновидност на старческо слабоумие след болестта на Алцхаймер.

По този начин, нарушенията на съня (парасомнии) могат да служат като ранен симптом за невродегенеративни заболявания, заключава изследователския екип на Алекс Иранцо в доклад, публикуван в списанието „Lancet Neurology“.

Тази работа се препокрива с неотдавнашно изследване, проведено в американската Клиника Майо, което показва, че нарушенията в бързата фаза на съня могат да указват за развитие на болестта на Паркинсон, деменция с наслагвания в мозъка (Lewy body) или полисистемна дегенерация, 50 години преди тяхното развитие.

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Лечение с камъни

Направете си тест

Витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации