Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Стоматологичните рентгенови снимки, по- малко, по-добре!

Винаги съм бил притеснен от ежегодните рентгенови снимки на зъбите. Измъквам се, когато стоматолозите ми предлагат рентгенова снимка на цялата уста, като учтиво им отказвам. Доклад, публикуван в списанието за Рака, показва, че моето колебание е било мъдър ход.

Д-р Елизабет Клаус от Йейлския университет съобщава, че тези, които правят чести стоматологични рентгенови снимки имат повишен риск от развитие на мозъчен тумор, наречен менингиом. Само 2% от случаите са злокачествени, но 30 % от доброкачествените, нарастват и могат да убият след пет години.

Безпокойството на д-р Клаус е, че на все повече деца се поставят скоби за коригиране на зъбите, което води до увеличаване на количеството рентгенови лъчи, на които са подложени по време на процеса. Тя смята, че новите рентгенови машини произвеждат по- малки количества радиация и риска от мозъчни тумори, е по- малък.

Но, никой не знае доколко това ниво на радиация ще се отрази на бъдещото здраве на децата. Тя завършва с думите, че по принцип не трябва да има причина за рентген, когато пациентите нямат симптоми. Има ирония в това, че в миналото се тревожехме от йонизиращото лъчение на радиоактивните частици на атомните бомби и лъчетерапията за рак.

Сега д-р Клаус казва, че стоматологичните рентгенови лъчи са не по- малко опасни!

Още по темата:

Пастата за зъби може да предизвика рак на гърдата

Любителите на нощното хранене губят зъбите си

Пастата за зъби може да бъде опасна за здравето

Болните зъби водят до импотентност

Проблемите с кожата може да са резултат от болни зъби

Основни правила за здравословен начин на живот

Безопасни ли са запълнените зъбни канали?

Живакът…

Добавянето на флуорид

Добавянето на химикали в храните…

Гликемичен индекс (G.I.)

Сладките храни

Вредните навици за хранене

Свързани публикации