Количка

Пастата за зъби може да предизвика рак на гърдата

Пастата за зъби и други козметични продукти съдържат опасни съединения. Учени от Университета Рединг (Великобритания) по време на многогодишните си изследвания стигнали до тревожен извод: най-широко използваните козметични продукти могат да причиняват рак, съобщава The Daily Mai.

Става въпрос за популярните консерванти – парабени (естери на пара – хидробензоена киселина), химични съединения, които се използват в почти всички съвременни дезодоранти, овлажняващи кремове, пяна за бръснене, загар, пастата за зъби и други козметични продукти. И това далеч не е целия списък с подозрителна козметика!

Освен това, парабените се използват във фармацевтичната индустрия и дори в кулинарията. По-конкретно, тези съединения са били открити в колбаси и сладкиши. За потенциалните опасности на парабените, учените говорят вече повече от 14 години. Но най-тревожните “звънци” идват точно сега, след като група учени начело с Филип Дарбра завършила целенасочените дългосрочни изследвания за причините за рак на гърдата при жените.

На практика се изяснило, че в 99% от материала, взет от жени, които са преминали през мастоектомия (хирургична процедура за отстраняване на гърдата) съдържа минимум един парабен. И още около 5 вида от тези съединения са открити в 60% от изследвания материал. Но в същото време, експертите не бързат окончателно да заявят, че именно парабените причиняват рак.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации