Пастата за зъби може да бъде опасна за здравето

Пастата за зъби може да доведе до здравословни проблеми и да е опасна за здравето, съобщават американски учени. Учените открили, че веществото триклозан, съдържащо се в много пасти за зъби може да доведе до редица проблеми със здравето. Самото вещество е антибактериално съединение с широк спектър.

Но проблемът се крие в това, че даденото вещество може да предизвика сериозни странични ефекти. По време на експериментите, изследователите доказали, че честото използване на триклозана води до развитие на резистентност у бактериите. Антисептичното вещество, чиято функция трябва да бъде да унищожава зловредните микроби, започва да действа обратно, сътрудничи си с тях при честа употреба.

Експертите също така установили, че триклозана може да предизвика хормонални промени в организма, които влияят негативно върху репродуктивната система и да доведе до нарушения в работата на щитовидната жлеза. Така пастата за зъби е не само безполезна, тя е и  опасна за здравето.

В момента Управлението за контрол на продуктите и лекарствата в САЩ провежда мащабни изследвания и до 2011 г. се планира вземане на решение за продуктите, които съдържат триклозан, съобщава Ройтерс.

Още по темата

Пастата за зъби е вредна за зъбите и венците

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации