Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Пастата за зъби е вредна за зъбите и венците

Пастата за зъби. Как се грижите за своите зъби?

“Бихме могли да пенсионираме по-голямата част от стоматолозите и всички да имаме перфектни зъби и венци…”- твърди д-р Джералд Е. Джъд в книгата си “Здрави зъби от раждането до смъртта”. Нека да оставим за момента настрана проблема с безработицата на огромния брой заети в зъболекарската индустрия и да изследваме причините за скандалните твърдения на д-р Джъд.

Той е пенсиониран химик изследовател, преподавател и автор, който е правил лабораторни изследвания, изучавайки флуорида. (Вижте Gerald F. Judd, Ph.D. online) Един от най-големите противници на нашите зъби е киселината, която разтваря емайла. Газирани напитки, плодови напитки, някои плодове (особено цитрусови), домати, оцет и витамин С за дъвчене, са основните виновници.

Захарта не се задържа дълго в устата, докато млечната киселина от захарта остава много повече време, т.е. въздейства. Решението е да пийнете вода при консумация на киселини и захар. Бактериите атакуват в джобове (торбички) на венците. Емайлът, който е направен от калциев фосфат, не е храна за бактериите.

От труповете на диви животни се вижда, че зъбния им емайл е цял и невредим, не е изяден от бактериите. Премахването на плаката с остри инструменти създава или увеличава торбичките във венците и вреди на емайла. Следва появата на “бореца с авариите”- пастата за зъби. Дали пастата за зъби може да защити нашите зъби зависи от това, какво има в нея. Ако съдържа флуорид, тя всъщност може да причини торбички във венците.

Какво съдържат пастите за зъби?

Натриевият флуорид е едно от най-токсичните съществуващи вещества. Ако детето изяде паста за зъби повече от това, което е на четката за зъби, ще трябва да бъдете наясно, че може да настъпи отравяне. Една пълна туба с паста за зъби съдържа достатъчно флуор, за да убие дете. Флуоридът също разрушава ензими, сред които, аденозин дифосфатаза, който доставя калциев фосфат за зъбната повърхност.

Няма никакви доказателства, че флуоридът предпазва венеца от торбички. Киселината ще разтвори дори зъб на акула, който е пълен с флуорид. Глицеринът е мазна субстанция в пастата за зъби, често се произвежда от естествени източници, като кокосово масло, но се залепва към зъбите и ще са нужни 20 или повече изплаквания, за да го премахнете.

Хората, които не искат винени петна по зъбите си ги покриват с глицерин, но глицерина пречи на поддръжката на емайла, която естествено би се случила. Натриевият лаурил сулфат (SLS) и натриевият лаурет сулфат (SLES), които са пенообразуватели в пастите за зъби, могат да променят структурата на лигавицата. Те нарушават протеина в клетките, което причинява усвояване на различни други токсини от мембраните. Освен това, SLS в подпочвените води, заради човешката употреба, е токсичен за рибата и другите организми. (вижте Livestrong.com)

Какво да направите?

Базирайки се на препоръките на д-р Джъд, много хора вече използват обикновен сапун (внимавайте да не е токсичен, също като пастата за зъби, за предпочитане е домашен сапун!) или сапун за зъби (който се предлага в мрежата), вместо паста за зъби. И двата вида сапуни убиват бактериите и премахват маслата, като глицерина, които пречат на образуването на новия емайл. Натъркайте влажната четка за зъби със сапун, докато се покрие.

Тъй като вкуса е важен, сапунът за зъби е с по-добър вкус и може да се използва в течна форма. Джъд препоръчва леко притискане на венците към зъбите, за да оздравеят джобовете. Той също така говори за прием на добавки, като витамин С, витамин D и калций, които укрепват съединителната тъкан. Хората, които ще се опитат да приложат по-горе упоменатите препоръки, ще открият, че зъбите и венците им ще започнат да оздравяват.

Автор: Louise McCoy

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Добавянето на флуорид

Живакът…

Безопасни ли са запълнените зъбни канали?

Паста за зъби – рецепти

Средства за Гаргара и Вода за уста – рецепти

Витамин С

Пастата за зъби може да бъде опасна за здравето

Свързани публикации