Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Приемате ли достатъчно въглехидрати?

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати добиха голяма популярност, особено при отслабващите, хората с наднормено тегло. Но в биохимията на нашия организъм въглехидратите заемат важно място като източник на енергия и този, който се лишава от тях, рискува да влоши здравето и самочувствието си!

Внимавайте за изброените по-долу предупредителни знаци!

Ако откриете един или повече от тези симптоми, които не изчезват сами след няколко дни, определено трябва да преразгледате своята диета и евентуално да увеличите приема на въглехидрати. Но, не е необходимо рязко да увеличавате количеството им и да преяждате с хляб, макаронени изделия и ориз: дори с ниско съдържание на въглехидрати, можете да постигнете отлични резултати при отслабването. И на всичкото отгоре, няма да е нужно да се лишавате от вкусни ястия.

1. Постоянно главоболие и проблеми с концентрацията

В храносмилателния тракт въглехидратите се разграждат до глюкоза. Тя е необходима за пълноценната работа на мозъка. Ако консумираме твърде малко въглехидрати, мозъкът няма достатъчно енергия, а това води до нарушения в концентрацията. Например, не забелязваме новото и имаме проблеми с четенето. Поради липса на въглехидрати, нивото на кръвната захар също намалява, което води до главоболие.

2. Лош дъх

Когато консумирате по-малко от 30 g въглехидрати на ден, тялото започва да изгаря мазнините, за производство на енергия, процес, наречен „кетоза”. Това е добре за отслабващите! Но в същото време се произвеждат и химически съединения, наречени кетонови тела, които се изхвърлят от тялото чрез дишането. За съжаление те не миришат много добре, поради което се появява лоша миризма от устата.

3. Храносмилателни разстройства, запек или диария

Въглехидратите са най-важният източник на фибри за нашето тяло. Тези растителни влакна и набъбващи вещества не само засилват усещането за ситост, но и подпомагат дейността на червата. Ако дневната потребност от 30 г фибри не е удовлетворена, възникват проблеми с храносмилането, например запек или метеоризъм. Червата вече не могат свободно да транспортират храната.

4. Винаги сте гладни и в лошо настроение

Въглехидратите могат да повишат настроението ви, защото стимулират производството на така наречения хормон на щастието серотонин. И ако тялото не получава достатъчно енергия от въглехидратите, то директно съобщава за това с появата на силен апетит. В най-лошия случай това води до лакомия и тежък срив, в следствие на което нивото на кръвната захар рязко се повишава, а след това рязко спада, а това ни кара да се чувстваме уморени и раздразнени. За да го избегнете, трябва съзнателно да консумирате сложни въглехидрати (например зърнени храни, каши, бобови растения и зеленчуци), които бавно се обработват от организма и поддържат нивото на кръвната захар постоянно.

5. Уморявате се бързо, когато спортувате, чувствате слабост и умора

Енергията, която получаваме от въглехидратите, може да се използва в спорта. Ако доставката е нулева, тялото използва протеините като заместител, но протеинът е необходим за изграждане и функциониране на мускулите. Поради липсата на въглехидрати силовите тренировки губят своя смисъл, защото мускулите изобщо не могат да растат. От друга страна, не можем да тренираме с пълна сила и да достигнем нови постижения в спорта.

6. Безсъние

Много хора страдат от безсъние или се събуждат често през нощта, когато за първи път рязко намаляват приема на въглехидрати. Тези краткосрочни нарушения на съня обикновено изчезват в рамките на няколко седмици. Привържениците на диетата без въглехидрати твърдят, че с течение на времето съня им се подобрява.

Изводите

Важно е да се обърне внимание на това, колко често срещани са тези симптоми и при какви състояния се проявяват? В изследвания, в които поставят пациенти със затлъстяване на кетогенна диета в продължение на 6 месеца или повече (до две години), не са забелязани странични ефекти или усложнения.

Хората от противоположния край на спектъра като активност, такива като маратонци, силови състезатели и колоездачи, които са били на кетогенна диета до 3 години, също нямат никакви странични ефекти. Всъщност, кетогенната диета им помогнала да изгарят повече мазнини за гориво, отколкото спортистите, които били на високо въглехидратна диета.

Дори кето диетите, използвани в лечението на деца с епилепсия рядко водят до сериозни усложнения. Изследванията върху деца, обаче, показват, че те трябва да приемат магнезий, цинк, витамин D и витамини от група В като профилактично средство. Нещо повече, децата обезателно трябва да приемат микроелементи, ако две години са били на кетогенна диета.

Но, когато се правят драстични промени в диетата, е добре да сте информирани за последствията, които може да се наложи да преодолявате. За биохимията на тялото и страничните ефекти при преминаване на ниско въглехидратна (кето) диета, можете да прочетете ТУК.

Още по темата:

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Колко здрави са вашите изпражнения?

Рецепти- диетични

Рецепти с коноп- диетични

Възрастта, в която диетите не работят!

Отслабнете без диети и фитнес- полезни съвети!

Майките, спазващи строги диети, раждат глупави деца

Изтощителните диети и фитнес могат да доведат до преждевременна смърт

Съвременните „диети” или как да съсипете здравето си?!

Липсата на секс и диетите могат да доведат до заболяване на гърдите

Иматe проблеми с отслабването? Проблемът може да е вашето лекарство?!

4 прости начина да излъжете глада!

Как да отслабнем

8 прости правила за стройна фигура!

Здравословно хранене

Свързани публикации