Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Колко здрави са вашите изпражнения?

Колко здрави са вашите изпражнения? Читателите могат да кажат, че обсъждането на темата, дали акото потъва или плава, е просто празен разговор. Преди години, когато отново писах по тази тема, много читатели признаха, че са надникнали в тоалетната чиния. Някои дори се оплакаха, че това им предизвикало схващане на врата! Но това, което виждате в тоалетната, говори много за вашето здраве. Струва си да надникнете там!

Добре известно е, че диетата на американците е с ниско съдържание на фибри. През 50-те години Д.П. Бъркет, британски хирург и епидемиолог, съобщи, че африканците, за разлика от англичаните, имат големи обемисти изпражнения и не страдат от запек, дивертикулит (малки хернии в дебелото черво), апендицит или рак на дебелото черво. Заключението му беше, че африканците консумират големи количества естествени фибри под формата на пълнозърнести храни, семена и ядки.

Днес северноамериканците консумират само 15 грама фибри дневно, при препоръчвани 35. Фибрите помагат на изпражненията да задържат вода. Освен това, колкото повече фибри, толкова по-голям е броят на бактериите в дебелото черво, което прави изпражненията меки като паста за зъби. Редовното изхождане е вашето потвърждение.

Ниското съдържание на фибри води до изпражнения, твърди като камъни. Това забавя преминаването им през червата, причинявайки хроничен запек. Трагично е, че толкова много пари се харчат за лаксативи, които могат да увредят червата. Доза от 4000 милиграма (mg) прахообразен витамин С преди лягане, е едно лесно лечение. Безопасно е, евтино и дозата може да се увеличава с 2000 mg на всеки няколко нощи, докато проблемът бъде решен.

Съставът на изпражненията зависи и от количеството консумирана мазнина. Нормалното изпражнение съдържа около 75 процента вода и около един процент мазнини. Ако има повече мазнини, това се нарича „стеаторея“, може би резултат от много мазно хранене. Тези изпражнения са меки, миризливи и се залепят отстрани на тоалетната чиния. Ако проблемът стане хроничен, това често се дължи на липсата на ензими, произведени от панкреаса.

И така, защо да не погледнете изпражненията си?

В крайна сметка лекарите ни съветват да наблюдаваме кожата си за потенциално ракови бенки. Бързият поглед за тъмни петна или промени във формата и размера на изпражненията може да подтикне към ранна намеса и да спаси живот.

Тъй като профилактиката винаги е по-добра от лечението, поглеждането на изпражненията е разумен ход. Може да откриете, че са станали черни и катранени, резултат от кървене поради ранно злокачествено заболяване. Имайте предвид, че промените в цвета може да се дължат на яденето на къпини или цвекло. Лекарства като Pepto-Bismol, съдържащи бисмут, също могат да бъдат фактор.

Ако изпражненията са с цвят на светла глина, проблемът може да е камък в жлъчния канал, който пренася жлъчка от черния дроб до червата или рак на панкреаса.

Ако изпражненията са тънки като молив, може да има запушване в дебелото черво поради злокачествено заболяване.

Формата, размерът и цветът на изпражненията могат да бъдат по-важни от това дали те потъват или плават.

За да научите колко здрави са вашите изпражнения, вижте изискванията:

• Трябва да правите изхождане поне веднъж на ден, но не повече от три пъти.
• Вашите изпражнения трябва да са гладки и с форма на банан, да не са прекалено твърди или твърде меки.
• Цветът трябва да е равномерно кафяв, без видими парченца храна, мазнини, кръв или слуз.
• Миризмата трябва да е неутрална, не прекалено неприятна.

Колкото повече отговорите с „да“, толкова по-добро е здравето на изпражненията ви.

Самопроверката е добра идея! Това, че мислите за своето здраве ще ви помогне да наблюдавате промени на изпражненията, които може да заслужават вниманието на вашия лекар.

Автор: www.docgiff.com

Още по темата:

Хранителните влакна (фибри) – грижа за червата!

Учените: бактериите в червата манипулират човешкото поведение

Стомашно – чревна флора

Лечение на червата и повишаване на имунитета (лечебна картинка)

Синбиотици – за “приятелска флора” в червата

Пребиотици – олигозахариди и фибри за червата

Пробиотици –  “добрите” бактерии за червата

Дали агресивният рак е хифи на гъба?

Заболявания

Свързани публикации