Омлетът с гъби може да намали значително риска от развитие на рак на панкреаса. До този извод достигнали учените от САЩ и Испания. През последното десетилетие, онкологията постигна голям напредък в лечението на много видове тумори, но смъртността от рак на панкреаса е все още над 80% през първата година, след поставяне на диагнозата. Само 5% от щастливците могат да се надяват на оцеляване повече от пет години, въпреки че и в този случай е невъзможно да се говори за пълно възстановяване.

Така например, главният изпълнителен директор на Apple- Стив Джобс е успял да достигне до около седем години, но болестта все пак го победи. От рак на панкреаса умряха филмовите звезди, като Любов Орлова, Олег Янковски, Патрик Суейзи. Смъртносността от този тип рак кара учените да търсят нови средства за превенция срещу него. Сега те открили, че ако диетата е богата на селен и никел, това осигурява определен защитен ефект за организма. Тези данни били получени, когато учените сравнявали наличието на двете вещества в ноктите на 118 пациенти с рак на панкреаса и 399 пациенти в болници, които нямали рак.

Никелът влияе върху това, колко желязо ще може да абсорбира организма от храната, този метал е изключително важен за производството на червени кръвни клетки. Най-богатите източници на никел са гъби, боб, чай, леща, овес и ядки. Селенът играе важна роля в имунната и репродуктивната системи, той предпазва от увреждане клетките и тъканите.

Най- много селен се съдържа в бразилските орехи, слънчогледа, хляба, рибата, месото и яйцата. (Но, трябва да го има в почвите! В българските почви няма селен!) А, за един от основните виновници за рака на панкреаса може да се счита кадмия. Това вещество постъпва в нашето тяло от цигарите, така че пушенето в 30% от случаите е причина за развитие на рак. Освен това, този вид тумор е свързан и с живака (съдържащ се в амалгамните пломби, например).

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Камъни и кристали