Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Лечебна супа

Нашите баби са били прави като са ни давали пилешки бульон (лечебна супа), когато сме болни. Сега учените потвърждават, че такава супичка всъщност наистина помага при настинка. Съдържащите се в нея вещества действително облекчават симптомите на настинката, инфекциите на горните дихателни пътища, намаляват болката в гърлото, потискат хремата, облекчават кашлицата.

Изследователи от Медицинския център на щата Небраска открили, че при болните, използващи пилешки бульон се намалява активността на белите кръвни телца, неутрофили – макрофаги, отговарящи за поглъщането на вирусите и бактериите, които се включват в имунния отговор на организма. Именно тази реакция предизвиква зачервяване на гърлото и дразнене на лигавиците.

Освен това, в бульона се съдържа карнозин, състоящ се от аминокиселината β-аланин и L-хистидин, който има имуномодулиращ ефект. И още, притежава и друг ефект, предпазва от ранно стареене.

В бульона се съдържа още една аминокиселина цистеин, която втечнява храчките и по този начин намалява кашлицата.

Сигурно затова, когато сме болни ни се иска лечебна супа – пилешки бульон. Организмът сам си знае от какво има нужда, на интуитивно ниво. Още повече, че такива супи обикновено се приготвят с добавяне на различни корени, ароматни билки и зеленчуци, което многократно усилва техните полезни свойства.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Бульон от кости – домашен глюкозамин

Говежди сок – бульон от черен дроб – сок от черен дроб

Пилешкият хрущял е отлично средство срещу болки в ставите

Как преодоляхме COVID-19?!

Как да лекувате хрема?!

Най-добрите рецепти при първи симптоми на настинка!

Свързани публикации