Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как да направим храната за вкъщи здравословна?

Използването на храна за вкъщи може да бъде начин на живот, често воден от необходимостта за бързо и удобно хранене. По време на пандемията ентусиастите в ресторантите създадоха нарастване на търсенето на храна за вкъщи. За съжаление заведенията за бързо хранене никога не са били индикатор за хранителна стойност.

Но промениха ли се времената? С изобилието от нови услуги за доставка на храна по домовете и по-съзнателните потребители, възможно ли е да се храните здравословно с храна по поръчка?

Ето три съвета:

Първо, внимавайте за захар и сол. Днес най-много се консумира натрий от добавената сол по време на промишлената обработка на храните. Заведенията за бързо хранене често използват много сол. Ресторантите също са склонни да използват излишна сол. Едно изследване на университета Туфтс установило, че едно основно хранене съдържа повече от два пъти от дневната доза на 2300 мг натрий.

Натрият се съдържа в супи, хляб, преработени меса, сосове и дресинги. Така че, разгледайте внимателно менюто и попитайте за опциите с ниско съдържание на натрий. Дори и да не се предлага в менюто, попитайте дали можете да замените пържените картофи с чаша полезни плодове или извара.

Обработеното месо като пеперони, бекон, наденица, деликатесна пуйка и шунка са свързани с рак, сърдечни заболявания, инсулт, диабет и преждевременна смърт. Така че, винаги мислете за умереност, когато избирате тези храни.

Опитайте се да поръчате морски дарове и птици, търсейки ястия, които се пекат, приготвят се на пара, пекат се на скара, а не такива, които са пържени, панирани и сервирани с масло и сметанов сос.

Може и изцяло да се откажете от месото. Вместо това изберете минимално обработени растителни храни, като плодове, зеленчуци, ядки, семена и пълнозърнести храни. Калият в тези храни помага срещу прекомерното количество натрий в другите храни.

Избирайте хляб с високо съдържание на фибри, бисквити, зърнени храни и леки закуски, тъй като фибрите в храненето намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2 и дори запек.

Избягвайте сладките напитки и огромните десерти, които не са полезни за вашето здраве.

Вторият съвет е да намалите размера на порциите. Изследователите от Туфтс показват, колко е трудно да се ограничат калориите. Едно изследване показа, че някои ресторантски ястия (дори без напитки, предястия или десерти) съдържат повече калории, отколкото се препоръчва за целия ден за средностатистически възрастен!

Изследванията също така показват, че когато на хората се предлага повече храна, отколкото им е необходима, те ще я изядат. Много ресторанти са прекалено щедри с размерите на порциите. Затова поръчвайте половин порция, разделете ястието с някой друг или изберете предястие вместо основно блюдо. Когато поръчвате големи количества храна за вкъщи, отделете част от него за следващо хранене.

Третият съвет е да внимавате да не станете жертва на удобството за поръчка на храна за вкъщи. Вместо да разчитате на тези, които ви носят храната, направете усилие да отидете там, където има предлагане на по-здравословни храни. Например, отделете време за разходка, на която да хапнете храна за вкъщи и да се освежите с напитки на чист въздух. Направете си пикник в парка.

Услугите за доставка на храна са добри, но засилват заседналия начин на живот. Лесно ще се откажете от времето, прекарано в изправено положение, докато готвите в кухнята, когато доставената храна се превърне в идеалния компаньон на дивана и имате повече време за екрана.

Опитайте. Намерете квартален ресторант, който има здравословен избор. Отделете време за разходка, за да си вземете храна. Вземете си собствена бутилка с вода. Яжте по-малки порции, докато се наслаждавате на пейзажа в близкия парк. С тази разходка, до дома ще се почувствате сити, освежени и по-здрави.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Книги за лечебно хранене на Walter Last

Основни правила за здравословен начин на живот

Как да получите дневните си дози витамини и минерали от храната?

Странични ефекти на диетата с ниско съдържание на въглехидрати (кето диета)

Средиземноморската диета е полезна за сърцето и съдовете

Най-мощният витамин – Движението!

Употребата на химикали в селското стопанство или какво ядем ние?!

Свързани публикации