Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Най-мощният витамин – Движението!

Движение – потене – здраве!

Исторически, човешкият организъм е еволюирал в условия, изискващи постоянни физически усилия и движение. Независимо дали става дума за лов или земеделие, готвене, отопление на дома, самозащита или друг вид дейност- всички те карат хората да се потят!

Двадесети век коренно промени ситуацията. Научно-техническият прогрес постави хората в риск от развитие на безкрайно много заболявания, възникващи поради заседнал начин на живот. Но не бива да забравяме, че метаболизмът на тялото е в основата на живота. По-просто можем да си го представим като верига от връзки.

На първо място е използването на хранителни вещества, след това строителство и ремонт, необходими за живота на клетките и тъканите, а след това разделяне и рециклиране на отпадъците, негодни за по-нататъшна употреба вещества. Количеството и качеството на “циркулиращата” през тялото материя е това, което ядем и отделяме и то трябва да съответства на нашите нужди.

Оттук произтича изискването за рационалната употреба и разход на енергия. В този процес на обмяна на веществата физическите натоварвания имат регулаторна функция, играейки ролята и на профилактично средство, и на “естествено лекарство”. Те оказват комплексно действие върху различните системи на тялото.

Действия на физическата активност в тялото

Обмяна на веществата. Физическите упражнения способстват за оптимално регулиране на скоростта на метаболизма. Освен това, пречат на натрупването в организма на отпадъчни вещества, излишъци от мастна тъкан, на образуването на атеросклеротични плаки в съдовете и ускоряват отстраняването на токсините от стомашно-чревния тракт, бъбреците, белите дробове и кожата.

Нервна система. Физическата активност има много благоприятно действие върху работата на нервната система чрез психостимулиращо си действие с плавен преход към лек седативен ефект. Това се дължи на отделянето на специални вещества- ендорфини, енкефалини и други невропептиди по време на движение. Трудно може да се намери по-естествен във всяко едно отношение и по-полезен начин за преодоляване на психологическия стрес от физическите натоварвания.

Изходът, който уморените от стрес хора търсят за получаване на положителни емоции, са изкуствените източници на ендорфини (наркотици, алкохол, тютюнопушене), нарушавайки по този начин нормалния метаболизъм на нервните клетки и причинявайки си зависимост от психотропни вещества. А изходът е лесен – движение!

Физическите натоварвания помагат за обезвреждане на емоционалния дисбаланс от стреса при негативни ситуации. Освен това, при физически натоварвания мощен поток от импулси преминава по нервните влакна, става формиране на нови “нервни пътища”.

Тези занимания подобряват функционалната регулация на “ин”- органите (черен дроб, далак, задстомашна жлеза, сърце, бели дробове, бъбреци), засилвайки и оптимизирайки работата им. Хормонален статус.

Физическите упражнения подобряват работата на хормоналната система. Благодарение на тях става усилване на отделянето на “строителни” (анаболни) хормони, които правят тялото ни стройно и силно. Увеличава се общата работоспособност, подобрява се храненето на тъканите: кожата става гладка, мускулите- стегнати, в движенията се появява сила. Човекът става все по-привлекателен за другите и придобива увереност в себе си.

Имунитет. Благодарение на адекватната физическа активност в организма се повишава устойчивостта към инфекциозни и ракови заболявания, намалява се риска от появата на алергични заболявания (например, астма). Редовните натоварвания значително намаляват риска от развитие на заболявания. Аеробните натоварвания са полезни за сърдечносъдовата система.

Те предпазват от хипертония, атеросклероза, инфаркт на миокарда и инсулт, тромбоза. Физическата активност укрепва и опорно-двигателния апарат, което помага за намаляване на вероятността от счупвания, изкълчвания, скъсани сухожилия за сметка на повишената якост.

Източник: epochtimes.ru

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Хъркането и проблемите със съня водят до метаболитен синдром

Сънищата могат да ни разказват за болестите

Вишневият сок помага срещу безсънието

Миризмата на жасмин помага срещу безсънието

Лечение на ума

Симптоми за алергии и проблеми с кръвната захар

Ирисова диагностика

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Свързани публикации