Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хъркането и проблемите със съня водят до метаболитен синдром

Хората, които често и силно хъркат, удвояват шансовете си за развитие на метаболитен синдром. Безсънните нощи и утринната сънливост могат да са причинени от по-тежки обстоятелства: сърдечно – съдово заболяване и диабет. Това твърди ново изследване, публикувано в списанието Sleep.

Симптомите на метаболитния синдром включват високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване, се казва в доклада.

Мащабното наблюдение за състоянието на съня при близо 800 души на възраст от 45 до 74 години било проведено от изследователи на университета в Питсбърг. След три години, при хората, които силно хъркали, рискът от развитие на метаболитен синдром станал два пъти по-голям спрямо тези, които не хъркали.

По данни на списанието HealthDay news, 70% – 80% от хората, които имат трудности със заспиването или се събуждат с чувство на умора по няколко пъти на седмица, са по-склонни към развитие на метаболитен синдром. “Проблемите със съня се отразяват лошо на сърцето, усложняват лечението на диабета и водят до сърдечни инфаркти и инсулти… Те водят до намаляване продължителността на живота” – казва специалистът д-р Йордан Джозефсон в списанието HealthDay.

Ръководителят на изследването Уенди Троксел казва, че лошия сън ” може да вещае значителни физически проблеми със здравето, а не само малки неудобства. Трудното заспиване, умората след сън и особено, силното хъркане, са маркери на метаболитния синдром при възрастните. Оценката за състоянието на съня може да помогне за откриването на хората с повишен риск от метаболитен синдром, се казва в изследването.

Автор: Джек Филипс

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации