Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ирисова диагностика

Иридология – ирисова диагностика

Ирисът е като карта на тялото- промените в някои органи се отразяват в определени части на ириса. Десният ирис показва състоянието на дясната страна на тялото, докато левия ирис отразява лявата страна. Точната връзка между ирис и части на тялото са показани в картите на ирисите по-долу.

Ирисовата диагностика е известна също като иридология. При здравия човек ирисът се състои от плътно структурирани фини, чисти линии, разположени радиално от зеницата към външния край. А в близост до зърното, подобно на твърда дървесина, показва силна наследена жизненост и добри възстановителни сили в случай на временно заболяване.

Ако влакната са произволно разпръснати, както е при меката дървесина, здравната основа е слаба. При лошо здраве тези линии се отделят и изкривяват, образувайки различни модели, наречени маркери. Много слабите органи често показват формирани елипсовидни сиви маркери – така наречените скрити повреди, наподобяващи чеп в дърво.

При лошо здраве много от тези скрити увреждания могат да бъдат открити в ириса, като той посочва областите, в които кръвообръщението е слабо. Ако тези повреди не са “оградени в стена”, а са отворени в единия или двата края, то това показва, че въпреки слабата циркулация тази област е добре.

Цветови изменения

Започнете с изучаване на собствените си очи в огледалото. После погледнете в очите на приятели и роднини. Използвайте лупа и фенерче, държейки го отстрани на окото. Направете цветно копие на собствените си очи или на тези на приятел и ги сравнете с диаграмата на ириса. Изучете общия цветови модел. Маркерите се откриват много по-лесно в сини, отколкото в кафяви очи. Често ще има кафяви потъмнявания в сини или зелени очи, простиращи се външно от зеницата. Този район се отнася към червата.

Кафявото цветово изменение показва, че е налице влошаване на храносмилателната система, обикновено свързано с унаследена слабост на черния дроб и жлъчката. Много често очите на бебетата се променят от сини до кафяви в рамките на дни или седмици с въвеждането на кравето мляко в тяхното хранене. Често симптомите за алергии са налице едновременно, например, екзема, дихателни и храносмилателни затруднения.

Тези промени в цвета могат да възникнат и в кърмените бебетата, ако майката използва краве мляко или неговите продукти. Предполагам, че тази промяна може вече да се е случила още в плода. Кафявият цвят на кафявите очи наистина идва от меланиновите пигменти, докато патологичните кафяви цветни изменения произхождат от окислени липопротеини (например, липофусцин) и евентуално от разлагащите се продукти на кръвните багрилни агенти (например, билирубин).

Допълнително потъмняването може да е в резултат от лекарствени натрупвания. Понякога има толкова много кафяво оцветяване, че е трудно да се открие оригиналния цвят на очите. Органните области, които ограждат чревния пръстен, там, където се виждат силни маркери, вероятно ще страдат от определени слабости.

Бялото в ириса указва свръхактивност, раздразнителност, киселинност, инфекция, възпаление или катар на съответна част на тялото. В някои очи целият ирис указва много бял цвят, а при други той концентриран само в определени области. Като цяло, кафявото потъмняване означава, че млечни продукти от краве мляко, наситени мазнини (всички мазнини, които са твърди при стайна температура), химикали и стимуланти трябва да се избягват, колкото е възможно повече.

А много бялото оцветяване показва слузни задръствания. Ето защо, слузно-формиращите храни, трябва да се избягват – глутен, рафинирани въглехидрати, пшеница, лактоза, портокали и нищо плесенясало. Постепенно органът може да се променя от възпалено към хронично слабо състояние. Бялото в ириса едновременно ще се променя към сиво; тъмно сиво, отслабващ орган.

По време на оздравителния процес може да видите обратния процес: сиви райони, ставащи по-светли на цвят, след това бели и накрая възстановени до оригиналния цвят – един процес, който отнема много години. Като цяло, белите маркери показват необходимост от успокояване, противовъзпалително лечение на свързания орган, като същевременно сивите или кафяви области, указват необходимост от укрепване и стимулиране.

Ирисни карти

ирисова диагностикаДесен ирис

Абревиатура: ADREN = надбъбречната жлеза, AP. = апендикс, G.B. = жлъчен мехур, P.= епифизна жлеза, PA.= панкреас, PIT.= хипофиза, S.P. = слънчев сплит.
ирисова диагностика Ляв ирис

Общи състояния

Рефлекс на зеницата: Ако зеницата не се свива, когато към нея блести ярка светлина, това показва, че са налице нечувствителни нервни рефлекси, слаби надбъбречни жлези или свръх възбудена симпатична нервна система, често вероятно, заради скрито, хронично състояние. Надбъбречното напрежение е налице, ако зениците започнат да се разширяват и свиват многократно, когато са изложени на осветяване със светлина за 30 секунди.

Нервен венец: силно, бяло и почти кръгово очертание на чревната област – нервният венец – показва добро състояние на автономната нервна система. Ако това очертание е слабо, назъбено, обезцветено или се простира далеч към периферията или зеницата, то може да приемем, че автономната нервна система е в лошо състояние. Нормалното положение на нервния венец е отстояние на една трета между зеница и периферия; ако нервната система е напрегната и свръх активна, венецът е по-близко до зеницата, ако нервната система е спокойна и слабо активна, той е по-близо до периферията.

Нервни пръстени: Бели кръгове и дъги във външната част на ириса. Те показват също така възбуда, свръх реактивност, раздразнена нервна система. Най-отдалечените зони на ириса представят лимфната и кръвоносна система и на границата със склерата е зоната на кожата.

Променен цвят на стомашната област: В нормално състояние стомашната област не се вижда, но ако стомаха е възбуден, областта, ограничаваща зеницата ще бъде възбяла и различна от чревната област. Кафявото потъмняване на стомашната област показва хронична слабост.

Променен цвят на чревната област: възбялата чревна област показва, възпаление, раздразнение или язви; избягвайте продукти с глутен, лактоза, подправки и кисели храни; използвайте лепкави добавки (сминдух, хлъзгав бряст, черен оман, ленено семе), кафяв ориз, както и външната част на картофите. Ако е налице слизесто натрупване в главата, то тогава има възбяло или кафяво цветно изменение напречно в областта на дебелото черво, отиващо към ухото и мозъка. Ако е хронично слабо състояние, то тази област ще бъде тъмна.

Радиални черни линии: Когато е налице сериозно влошаване на червата, силни черни линии (Слънчеви радиуси) ще се образуват, като започват от зеницата и отиват към периферията. Органите, през които преминават тези радиуси също ще бъдат много слаби.

Необичайни маркери: отделни маркери могат да бъдат оцветени в кафяво, червено или жълто. Нестандартните цветове указват наличие на депа от лекарства или други химикали, които се натрупват в по-слабите органи.

Бял външен пръстен: тежък бял пръстен близо до външния ръб на ирисните точки показва наличие на солни (натрий) и калциеви депа. Избягвайте солта, пийте много вода, евентуално използвайте калиеви и магнезиеви добавки, както и натурален витамин D; подобрете бъбречната активност.

Синкаво-бял пласт: Синкаво-бял пласт започващ от външния ръб на обвивката на ириса, показва слабо кръвообръщение в тази област и анемично състояние. Често този пласт се появява в зоната на мозъка, указвайки наближаваща старост (старческа дъга).

Тъмен външен пръстен: тъмен пръстен на външния ръб (люспест ръб) показва, че кожата е неактивна с натрупаните отпадъци и се нуждае от честа стимулация, по-добра циркулация и подобряване на дейността на бъбреците и белите дробове.

Лимфатична броеница: Серия от бели петна в близост до външния ръб, “лимфатична броеница”, показва хронична инфекция и натовареност на лимфатичната система. Избягвайте най-вече лактоза и млечни продукти от краве мляко (с изключение на маслото). Може да са нужни години, за да станете специалист в иридологията, но основните правила, дадени тук ще ви дадат възможност да сформирате добре обоснована преценка за състоянието на вашето тяло.

Можете също така да бъдете в състояние да помагате и на други хора, ако имате тези знания. Експериментирайки, вие скоро ще откриете иридологията като ценен и прекрасен инструмент. Най-обстойна информация в книжна форма за иридологията е написана от Бернхард Йенсен, главно неговата книга Иридология Том 2. Склерология (Sclerology)

В склеродиагностиката или склерологията се тълкува разположението и формата на кръвоносните съдове, които се виждат в склерата, бялата част на окото. Като цяло само проблемните области се посочват, а не естеството на болестта. Склерологията може да покаже, че функцията на един орган е нарушена, но не и дали е свръх активен или слабо активен.

Ще бъде добре, ако имате добро осветление и лупа за прегледа. За да се наблюдава долната част на склерата е необходимо преглежданият да гледате нагоре, като се издърпа долния клепач; за да погледнете в горната част на склерата обратно; за външната страна гледате към другото око, а за вътрешната гледате надалеч от другото око.

Обикновено кръвоносния съд ни насочва към определен органна точка в ириса като указва, че има нещо нередно в този орган или в част на тялото. По-силният кръвоносен съд се вижда и също повечето от тях са групирани заедно. Синеещият цвят на склерата показва слаба активност.

Автор: Walter Last

Книги на Walter Last

Още по темата :

Рецепти- диетични

Лечение с камъни

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации