Вземате ли статини с вашия кроасан?

Наистина невероятен е времевият капитал, който учените инвестираха в липидната хипотеза и ще трябва да обясняват всички противоречия в своята теория. Френският парадокс, например, произтича от факта, че французите имат нисък процент на сърдечно-съдови заболявания, въпреки че консумират голямо количество наситени мазнини под формата на масло, сметана, сирене, пастет, колбаси и месни мазнини.

Според д-р Тимо Страндберг от университета в Оулу, Финландия: “По-малкия брой инфаркти през 1970-те и 1990-те години във Франция, спрямо Великобритания (или САЩ) просто отразява много по-ниската консумация на наситени мазнини и по-ниските нива на холестерол във Франция през предишните десетилетия.” Вие да не би да пушите, скъпи Тимо? Вашият редактор посети Франция за първи път през 1959 г. и си спомня за крема сирене, сметана, суфле и чиния, плуваща в масло.

Дори и днес, консумацията на наситени мазнини от французите е най-високата в Европа, като същевременно процентът на сърдечно-съдовите заболявания е най-нисък (www.heartstats.org). Според професор Страндберг, ниското ниво на сърдечни заболявания във Франция днес е резултат от използването на статинови лекарства за понижаване на холестерола.

“Консумирането на много крема сирене и масло, на които са богати на кроасаните, не е толкова опасно, ако се приемат статини”, казва професорът. Това, което наистина е опасно, е съвета на академиците, които толкова са заслепени от собствените си догми, че не могат да разграничат фактите от измислицата и продължават да препоръчват диети с ниско съдържание на мазнини или грешни диети, които очевидно ни убиват.

Автори: Sally Fallon Morrell и Mary G. Enig, членове на Управителния съвет на “Weston A. Price Foundation”

Още по темата:

Мазнини и масла

Средиземноморската диета- световно наследство!

Сексът има благотворен ефект върху мозъка

Средиземноморската диета е полезна за сърцето и съдовете

8 прости правила за стройна фигура!

Съвременните “диети” или как да съсипете здравето си?!

Малки трикове срещу “зимните” килограми!

5 цвята на здравето

Напълняване и наднормено тегло

Тест за недостиг на витамини и минерали

КАНДИДА ТЕСТ

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Каква е тайната на красивите и фини французойки?!

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

Вземате ли статини с вашия кроасан?

Наистина невероятен е времевият капитал, който учените инвестираха в липидната хипотеза и ще трябва да обясняват всички противоречия в своята теория. Френският парадокс, например, произтича

Прочетете още

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност