Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Вземате ли статини с вашия кроасан?

Вземате ли статини?

Наистина невероятен е времевият капитал, който учените инвестираха в липидната хипотеза и ще трябва да обясняват всички противоречия в своята теория. Френският парадокс, например, произтича от факта, че французите имат нисък процент на сърдечносъдови заболявания, въпреки че консумират голямо количество наситени мазнини под формата на масло, сметана, сирене, пастет, колбаси и месни мазнини.

Според д-р Тимо Страндберг от университета в Оулу, Финландия: “По-малкия брой инфаркти през 1970-те и 1990-те години във Франция, спрямо Великобритания (или САЩ) просто отразява много по-ниската консумация на наситени мазнини и по-ниските нива на холестерол във Франция през предишните десетилетия.” Вие да не би да пушите, скъпи Тимо? Вашият редактор посети Франция за първи път през 1959 г. и си спомня за крема сирене, сметана, суфле и чиния, плуваща в масло.

Дори и днес, консумацията на наситени мазнини от французите е най-високата в Европа. Същевременно процентът на сърдечносъдовите заболявания е най-нисък (www.heartstats.org). Според професор Страндберг, ниското ниво на сърдечни заболявания във Франция днес е резултат от използването на статинови лекарства за понижаване на холестерола.

“Консумирането на много крема сирене и масло, на които са богати кроасаните, не е толкова опасно, ако се приемат статини”, казва професорът. Това, което наистина е опасно, е съвета на академиците, които толкова са заслепени от собствените си догми, че не могат да разграничат фактите от измислицата и продължават да препоръчват диети с ниско съдържание на мазнини или грешни диети, които очевидно ни убиват.

Автори: Sally Fallon Morrell и Mary G. Enig, членове на Управителния съвет на “Weston A. Price Foundation

Още по темата:

Мазнини и масла

Средиземноморската диета – световно наследство!

Сексът има благотворен ефект върху мозъка

Средиземноморската диета е полезна за сърцето и съдовете

8 прости правила за стройна фигура!

Съвременните “диети” или как да съсипете здравето си?!

Малки трикове срещу “зимните” килограми!

5 цвята на здравето

Напълняване и наднормено тегло

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Тест за недостиг на витамини и минерали

Кандида тест

Каква е тайната на красивите и фини французойки?!

Свързани публикации