Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Средиземноморска диета – световно наследство!

С решение на ЮНЕСКО в списъка за нематериално наследство на човечеството e включено храненето, известно като средиземноморска диета. Това е система на хранене, което е останало почти непроменено от древността.

Основните съставки на “средиземноморска диета” са: зехтин, зърнени храни, плодове и зеленчуци. А също, пикантност, подправки, риба, млечни продукти и малко месо. Всичко това е придружено от традиционното вино.

Обаче, тази диета е много по-широко понятие от просто хранене. Тя включва и общуване около масата, тъй като обикновено за хранене се събира цялото семейство.

Средиземноморската диета има благотворен ефект върху здравето. Тя е една добра защита срещу сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, рак, високо кръвно налягане и диабет. В столицата на Кения, Найроби, от 15 до 19 ноември се проведе заседание на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството.

В този списък също попадна и испанското фламенко, хърватското пеене “ойкане”, френската кухня и някои китайски културни традиции.

Още по темата

Средиземноморската диета е полезна за сърцето и съдовете

Странични ефекти на диетата с ниско съдържание на въглехидрати (кето диета)

Диетата на африканските деца е по- здравословна от диетата на европейските

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации