Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Въздействие на цветовете на камъните върху човека

Влияние на цветовете на камъните

Някои специалисти в областта на цвето- и литотерапията смятат, че при търсене на камък – талисман и камък – лечител, трябва да се вземат под внимание и цветовете на камъните, тогава положителното влияние върху човека ще бъде най-ефективно.

Всеки камък влияе на човека по свой начин, но има и много общи свойства за камъните, когато бъдат обединени от цветовете им.

Червеният цвят действа на организма възбуждащо, стимулира неговата работа и издръжливост, подобрява настроението.

В Япония смятат, че червеният цвят предпазва от зло и беди, болести и нещастия. В древна Индия тези камъни са източник на светлина и топлина.

Червеният цвят, според източната медицина лекува заболявания, дължащи се на вятъра и влажността. Много народи вярват, че енергията на червеното има стимулиращ ефект върху костния мозък и нервната тъкан. Въздействието на червения цвят подобрява кръвообращението и сърдечната дейност, “раздвижва кръвта”, лекува някои кожни заболявания.

Червени камъни: Рубин, червени Гранати, шпинел, червен Турмалин, Карнеол, червен Яспис, Корал, Родонит, както и много други.

Оранжевият цвят освобождава, психологически допринася за по-търпимо отношение към другите, укрепва волята. Смята се, че оранжевият цвят възстановява нервите и мускулната тъкан. Той е ефективен при заболявания на далака, белите дробове, за подобряване на храносмилането.

Оранжеви камъни: някои видове Яспис, падпараджа, Хиацинт, разновидности на Опал и др.

Жълтият цвят тонизира, има стимулиращ ефект върху зрението и нервната система, активизира умствените способности. Съзерцаването на жълтия цвят създава вътрешна хармония. Смята се, че жълтият цвят има очистващо въздействие върху цялото тяло, лекува редица кожни заболявания, стимулира апетита, лекува безсъние.

Жълти камъни: разновидност на Топаз, Цитрин, Хелиодор, разновидности на Хризоберил, Кехлибар.

цветовете на камънитеЗеленият цвят – цветът на безсмъртието, цвета на самата природа. Той повишава защитните свойства на организма, успокоява психиката, премахва аритмията на сърцето, стабилизира кръвното налягане, подобрява зрението, помага за добрата концентрация на мисълта.

Като цяло, въздействието на зеления цвят в организма създава усещане за мир и равновесие, чувство на свежест, прохлада и безопасност.

Зелени камъни: Демантоид, уваровит, Нефрит, Жадеит, хромдиопсид, Хризопраз, Хризокола, Малахит, Амазонит и много други минерали.

Небесносиният цвят е цветът на емоционалността и общуването. Сините тонове дават усещане за лекота, въздушност и чистота. Този цвят уравновесява смелите и енергични хора, предпазва ги от необмислени действия.

Небесносини камъни: Аквамарин, син Топаз, разновидност на Циркон, Тюркоаз и други.

Синият цвят повишава жизнеността на организма, помага за възстановяване на нервната система, усилва способността за концентрация на мисълта. Той помага в борбата с инфекциите и настинките.

Лечебният ефект на сините камъни е много добър при заболявания на гърлото, чревни разстройства, както и различни белодробни заболявания.

Сини камъни: Сапфир, кордиерит, Лазурит, син Турмалин, азурит , Танзанит и други.

Виолетовият (лилав) цвят– цвета на философите и поетите, цветът на познаване на истината за живота. Виолетовият цвят успокоява нервната система, той може да се използва при всички психични и нервни нарушения. Смята се, че той помага при ревматизъм, сътресение на мозъка, бъбречни заболявания. Смята се, че по време на творчески занимания лилавият цвят повишава работоспособността, влияние на духовното развитие на човека.

Лилави камъни: Аметист, Чароит, ФлуоритСугилит

Черният цвят- цветът на сгъстяващата се нощ, таяща много изненади. Първобитният човек с черния цвят отъждествявал разпада, мрака, смъртта – следователно злото. Но черния цвят играе също и положителна роля– този цвят помага за преодоляване на страховете, възпитава смелост.

Черни камъни: Гагат, Обсидиан, черен Турмалин, Хематит, Морион и др.

Белият цвят– цветът на доброто, късмета, изцелението от болести, цвета на пречистването и плодовитостта. Белият цвят дава сила и енергия, повишава настроението, създава празничност и тържественост, символизира невинност, висока духовност. Смята се, че белият цвят има лечебен ефект върху централната нервна система, пречиства организма от токсините, отнема напрежението.

Бели камъни: разновидност на Опал, разновидност на Халцедон, кахолонг, Селенит, бял Корал и др.

Комбинацията от цветове във всеки камък е уникална

Камъните са оцветени от примеси на вещества, попаднали в тях по време на образуването. При разглеждане на палитрата от цветове на откритите камъни се оказва, че в природата има малко виолетови и сини камъни и много повече зелени. Изборът на всеки човек за цвят на камъка става почти винаги несъзнателно, но със забележителна точност.

С помощта на цвета, във всеки момент от живота си, човекът казва на останалите хора, каква личност е той и как се чувства. Трябва да се отбележи, че красотата на цветния камък влияе върху психиката, мисленето и творчеството.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Камъни и зодии. Астрология и минерали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още