Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Камъните в тибетската медицина

Лечение с камъни

“Чжуд-ши”- книга, в която е обобщен хилядолетния опит на индийската, китайската и тибетската медицина. В тази книга може да се намерят начини за лечение и диагностика на много заболявания (Над 400!), тя съдържа сложни рецепти на лекарства, множество съвети и препоръки – как и какво да се яде, какъв начин на живот да се води, за да се запази физическо и духовно здраве до дълбока старост.

В “Чжуд-ши” се казва: “Когато при честа употреба, прахчета, отвари, лечебни масла и други средства престават да се справят с болестите, тогава се прибягва към лечение с камъни и кристали”. В тибетския трактат се указва, както са вярвали нашите предци, че камъните лекуват всички болести, които възникват от топлина, студ, жлъч, слуз и комбинации от тях. Те превръщат болестта от горещина в прохлада, болестта от студ- в топлина, изгонват заселилия се в човека зъл дух.

Основната концепция в тибетската медицина – здравето на човека – обусловено от равновесието на трите физиологични системи, “лунг” (“вятър”), “мкрис” (“жлъч”) и “бадкан” (“слуз”). Патологичното състояние на тези системи е причина за болестта. Към причините за заболяванията тибетските лечители отбелязват четири обстоятелства, способстващи за болестите: вредните въздействия на сезоните, нездравословен начин на живот, неправилно хранене и индивидуална податливост. Според трактата “Чжуд-ши”, във всеки човек физиологичната система има определена област на функционални проявления.

Например, “лунг” се заражда в областта на кръста, “мкрис”- в района на черния дроб и жлъчния мехур, “бадкан”- в гърдите. Съгласно тибетските канони “лунг” подобно на висшата нервна система, отговаря за разума и движението на всички мускули, т.е. от нея зависят жизнените функции на целия организъм.

Системата “бадкан” регулира функционалната активност на органите и тъканите. С нейното нарушаване възникват различни ендокринни заболявания – диабет, затлъстяване, рак. Болестите на системата “бадкан” се считат за патологично студени, докато болестите на “мкрис”- за горещи. Като цяло, в тибетската медицина всички съществуващи заболявания са разделени на болести на “горещината” и болести на “студа”.

Преведено на езика на съвременната медицина “горещите” болести – това са болести, в основата на които стоят възпалителни процеси. “Студените” болести, пък протичат без възпалителни процеси- в основата им са функционални нарушения. От “Чжуд-ши” следва, че основната причина за “горещите” възпалителни заболявания са нарушения в системата “мкрис” и частично на нервната система “лунг”.

Що се отнася до “студените” заболявания, при тях се смята, че са нарушени и трите системи. За диагностика на заболяванията тибетските лами- лечители използват над 30 различни диагностични техники. Особено голямо значение има пулсовата диагностика, определени са 360 (!) показания на пулса, указващи състоянието на всеки орган на тялото и на организма като цяло.

След поставянето на диагноза се избират средства и методи на лечение, които са точно определени. Особено значение в набора от лечебни средства имат билките и скъпоценните камъни. Ето какво се казва за прилагане на лечение с камъни в “Чжуд-ши”:

• тюркоаз и лазурит- лекуват отравяния,
• карнеол- спомага за лекуване на рани,
• гипс- “лекува парене на костите”,
• полски шпат- “спира диария”,
• малахит- “лекува очни заболявания и парене на костите”,
• перли- помагат при отравяне и “спират изтичане на мозъка”,
• корали- лекуват заболявания на черния дроб и кръвоносните съдове.

И така нататък. За металите в тибетския трактат се казва следното:

• злато – подмладява организма и удължава живота,
• сребро – зараства раните.
• мед – лекува възпаление на белите дробове и черния дроб,
• желязо – лекува “отравяне на черния дроб” и заболяване на очите.

В “Чжуд-ши” се споменава за легендарния планински балсам- бракшун (мумие), който широко бил използван за лечение на стомашни разстройства, черен дроб, костни фрактури и много други заболявания.

Лама- лечителите стривали минерали на прах, смесвали ги с множество билки и съставки от животински произход, като меча жлъчка, рога на елен и газела, гръбначен мозък на мулета и други животни. От специално подбрани в строго определени съотношения компоненти, изготвяли прахчета, хапчета и настойки за перорално и локално приложение. Приготвянето на такива лекарства, в които са включени десетки най- различни компоненти, изисква големи познания, многогодишен опит и упорита работа.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Камъни и зодии. Астрология и минерали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в китайския хороскоп

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още