Демантоид

Камък демантоид – спокойствие и мир

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна

История и описание

Демантоидът е рядка разновидност на прозрачните ярко- зелени гранати (андрадит), с тревисто-зелен, маслинено-зелен, изумрудено-зелен цвят и силен (диамантен) блясък. Думата „демантоид“ може да се преведе като „подобен на диамант“ (от немски демант – „диамант“, гръцки идос – „подобен“).

Този цвят се дължи на примесите от желязо и хром, а жълтите цветове на титановите съединения. Демантоидите са били открити в Урал през 1874 г. на река Бобровка. След представянето на тези камъни на изложението в Париж през 1893 г. в света започва „демантоиден бум.“ И днес цената на бижу с демантоид е достатъчно висока, един карат обикновено се оценява на 100-600 долара.

При това размерът на демантоида, рядко достига 1 см, големите камъни са рядкост. Срещат се демантоиди с ефект на „котешко око“, който се дължи на влакнестите включвания. Има камъни и с красиви златни „искри“. Освен в Русия (Урал, Камчатка) камък демантоид е открит в Италия и Африка.

Лечебни свойства 

Благодарение на лечебния си зелен цвят демантоидите имат благотворен ефект върху зрението. Добре известно е, че този цвят успокоява нервната система. Има данни, че демантоидите понижават кръвното налягане и помагат в лечението на различни кожни заболявания.

Магически свойства 

Ценителите на мистичните свойства на камъните смятат, че зеления цвят на демантоидите дава чувство на спокойствие и умиротворение.

Влияние върху чакрите 

Сърдечната чакра, оказва влияние върху сърдечносъдовата система, гръдния кош, гръбнака и ръцете; тази чакра поражда любов към хората, насърчава откритостта, чувствителността, укрепва волята за преобразяване на света.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Камък азезтулит
Литотерапия (Лечение с камъни)

Азезтулит

Азезтулит – възнесение, положителна енергия и вътрешна светлина Чакри: VI

Прочетете още
Камък стилбит
Литотерапия (Лечение с камъни)

Стилбит

Стилбит – проява на интуицията Чакри: всички Името стилбит идва

Прочетете още