Чакри: IV чакра (Анахата)- сърдечна

История и описание

Демантоидът е рядка разновидност на прозрачните ярко- зелени гранати (андрадит), с тревисто-зелен, маслинено-зелен, изумрудено-зелен цвят и силен (диамантен) блясък. Думата „демантоид“ може да се преведе като „подобен на диамант“ (от немски демант – „диамант“, гръцки идос – „подобен“).

Този цвят се дължи на примесите от желязо и хром, а жълтите цветове на титановите съединения. Демантоидите са били открити в Урал през 1874 г. на река Бобровка. След представянето на тези камъни на изложението в Париж през 1893 г. в света започва „демантоиден бум.“ И днес цената на бижу с демантоид е достатъчно висока, един карат обикновено се оценява на 100-600 долара.

При това размерът на демантоида, рядко достига 1 см, големите камъни са рядкост. Срещат се демантоиди с ефект на „котешко око“, който се дължи на влакнестите включвания. Има камъни и с красиви златни „искри“. Освен в Русия (Урал, Камчатка) демантоиди са открити в Италия и Африка.

Лечебни свойства на демантоида

Благодарение на лечебния си зелен цвят демантоидите имат благотворен ефект върху зрението. Добре известно е, че този цвят успокоява нервната система. Има данни, че демантоидите понижават кръвното налягане и помагат в лечението на различни кожни заболявания.

Магически свойства на демантоида

Ценителите на мистичните свойства на камъните смятат, че зеления цвят на демантоидите дава чувство на спокойствие и умиротворение.

Влияние върху чакрите на камъка демантоид

Сърдечната чакра, оказва влияние върху сърдечно-съдовата система, гръдния кош, гръбнака и ръцете; тази чакра поражда любов към хората, насърчава откритостта, чувствителността, укрепва волята за преобразяване на света.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални елексири- лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните