Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хризоберил

Камък хризоберил – късмет и любов

Чакри: III Чакра (Манипура) – слънчев сплит и IV чакра (Анахата) – сърдечна

История и описание

Скъпоценните камъни, които ние наричаме хризоберили (на гръцки Hrizoz – “Златен”) са известни на хората от древни времена, въпреки че модерния термин “хризоберил” бил въведен в литературата едва през 1781 година. По химичен състав тези скъпоценни камъни са берилиево- алуминиеви окиси. Освен златисто- жълти се срещат и кафяви, червени и лилави хризоберили. Безцветният или жълт хризоберил лесно може да се сбърка със сапфира. Някои хризоберили имат опалесценция. Големи камъни с добро качество и наситени с цветове са редки.

Находища на хризоберил са известни в Бразилия, островите Мадагаскар, Цейлон и Русия (Сибир). Разновидности на хризоберила са александрит, който има изумрудено-зелен цвят на дневна светлина и лилаво-червен на електрическа светлина, и цимофан или хризоберилово котешко око– хризоберил с ефект на котешко око.

Лечебни свойства 

Бижута с хризоберил регулират кръвообращението, пречистват кръвта и укрепват кръвоносните съдове. Хризоберилите се използват за лечение на много заболявания. В стари ръкописи се казва, че този камък, спасява от краста, проказа и предпазва ползвателя от пиянство. Хризоберила помага в самолечението, поддържа нормалните нива на адреналин и холестерол, укрепва гърдите, подобрява функцията на черния дроб, лекува кожни заболявания.

В тибетската и индийска медицина хризоберилите са смятани за камъни, притежаващи силна проективна енергия, която има лечебен ефект върху сърцето и кръвоносната система. Хризоберилите се използват за лечение на много заболявания: заболявания на сърдечносъдовата система, централната и периферна нервна система, безплодие, възпаления, заболявания на гърлото, настинки и астма, очни болести, психични заболявания, холелитиаза (жлъчно-каменна болест) и остър холецистит. Съвременната Източна медицина препоръчва носенето на бижута с хризоберила при повишена възбудимост.

Магически свойства 

Индусите вярвали, че скъпоценните хризоберили помагат на маговете да разбират езика на птиците и животните. Бил определян за един от най-мощните магически камъни, свързващи минералното царство със света. Особено силни- александрит и котешко око. Смята се, че хризоберила развива интуицията, дава проницателност, допринася за успеха и предпазва от нещастия, като предпазва от лоши решения, помага за укрепване на семейни и родствени връзки. Той помага на жените в бизнеса, а на мъжете- да успеят в общуването с жените. Отдавна съществува поверие, че хризоберила носи мир в душата на човека и хармония. В Русия, хризоберила се смятал за амулет на всички комарджии.

Влияние върху чакрите

Сърдечната чакра оказва въздействие върху сърдечносъдовата система, гръдния кош, гръбнака и ръцете; тази чакра е свързана с любовта, тя укрепва волята.

Талисмани и амулети

Хризоберилът е талисман на хората, занимаващи се с търговски дейности, наука и социални дейности. Като талисман най-често се използва златен или платинен пръстен с камък хризоберил. Този талисман привлича късмет и любов и пази от негативното въздействие, причинено от завистта на другите хора.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още