Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хелиодор

Хелиодор – камък на празника и радостта

Чакри: III Чакра (Манипура) – слънчев сплит, IV чакра (Анахата) – сърдечна

История и описание

Древните гърци вярвали, че слънцето е огнена колесница, теглена от четири огнени коне, а на нея стои лъчезарния бог Хелиос, който всеки ден минава по небето. В чест на Хелиос, в началото на ХХ век, прозрачната разновидност на берила със златист цвят нарекли хелиодор.

В буквален превод хелиодор означава “дар от слънцето” (от гръцки “хелиос” – “слънце”), като към хелиодорите се причисляват и берилите със сив, бял и жълтеникав оттенък. Качеството и стойността на скъпоценните камъни се определя от тяхната прозрачност. Най-ценени са жълто-зелените, лимонено- жълтите и златисто-жълтите с меден оттенък прозрачни хелиодори. Понякога се срещат много големи прозрачни хелиодори с ювелирна стойност.

Находища на камък хелиодор са известни в Бразилия, Мадагаскар, Африка (Намибия, Зимбабве, Ботсвана). Намерени са такива разновидности на берили и в Русия.

Лечебни свойства 

Литотерапевтите приписват на хелиодора свойства, като благотворно въздействие върху черния дроб, далака, задстомашната жлеза и стабилизиране на сърдечния ритъм. Камъкът има свойството леко да повишава кръвното налягане и литотерапевтите го препоръчват на хипотониците, особено в моментите, когато налягането спада драстично.

Хелиодорът с примес на уран притежава ниска радиоактивност. Такива кристали са в състояние да оказват общо стимулиращо влияние върху целия организъм (т. нар. терапевтичен ефект на малките дози, добре проучен от биолозите и лекарите).

Магически свойства 

Смята се, че топлите оттенъци на хелиодора могат да помогнат на човека да намери покой и да стане по-мъдър. Хелиодорът помага да се създава атмосфера на релакс и забавление. Той изпълва сърцето на собственика си с радост, създава му приповдигнато настроение, освобождава го от меланхолията, неувереността в себе си, надарява с красноречие и остроумие, прави го очарователен и привлекателен в очите на другите, отървава го от прекомерния консерватизъм и строгост. Собственикът на този камък е център на вниманието, душата на всяка компания.

Но, хелиодора не бива да се носи постоянно (добре е само по време на почивка и празници), в противен случай той ще настрои собственика за почивка и забавление, в резултат на което ще го превърне в безгрижно и безотговорно създание. Фактът, обаче, че сте собственик на хелиодор, ви дава шанс да развиете най-добрите си качества, да се отървете от комплекси, срамежливост и мнителност. Този минерал е много приказлив.

В делнични дни, когато той не трябва да се носи, сложете камъка пред себе си (особено, ако настроението ви не е много добро) и му разкажете за своите проблеми. Той веднага ще се настрои на вашето емоционално състояние и ще го коригира, показвайки ви комичната страна на неприятностите, които са ви разстроили. Тези, които страдат от нощни кошмари, необосновани страхове или безсъние, трябва да имат под възглавницата в спалнята си камък хелиодор. Камъкът ще изпраща на собственика си щастливи, леки сънища, ще успокоява нервите, приспива и утешава.

Влияние върху чакрите

Сърдечната чакра влияе върху сърдечносъдовата система, гърдите; тази чакра помага за чувствителността. Слънчевият сплит влияе върху черния дроб, далака и другите органи на храносмилателната система; тази чакра е свързана с волята.

Талисмани и амулети

Като талисман хелиодорът помага на своя собственик да привлече на своя страна началниците си, да израства в кариерата си, да разобличава измамата и клеветата. Смята се, че ако жена носи бижута с камък хелиодор, те ще увеличат броя на нейните обожатели.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още