Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Гроздето е полезно за кожата

Гроздето за кожата

Влиянието на гроздето върху кожата е известно отдавна – още от времето на Клеопатра. Козметичната индустрия днес също активно използва на “въоръжение” биофлавоноидите и полифенолите на гроздето, съдържащи се в различните извлеци и екстракти. На учените- козметолози са добре познати не само неговите оздравяващи свойства, но и уникалната му способност да се бори със стареенето на кожата.

Всеки, който някога е опитвал върху себе си чудотворния ефект на гроздето, знае, че това е истински натурален балсам за нашата кожа. В гроздето можете да намерите всички активни вещества, които помагат за здравословния баланс на кожата.

Активните му съставки прекрасно тонизират кожата, придават й еластичност, значително подобряват цвета й. Освен това я овлажняват, укрепват стените на малките кръвоносни съдове, пречат на унищожаването на колагена, еластина, хиалуроновата и глюкуроновата киселини- основни укрепващи компоненти на кожата.

Семките на гроздето са богати на масло, в което се съдържат есенциални мастни киселини. Например, то съдържа новия любимец на козметиците – линолова киселина. Ето защо, маслото от гроздови семена помага за възстановяване на повредените клетъчни мембрани, продължавайки естествената младост на кожата.

Органичните киселини, съдържащи се в гроздето, стимулират регенерацията и обновяването на клетките, а също и помагат за укрепване на съединителната тъкан. “Гроздовата” терапия помага за премахване от тъканите на токсините, метаболитните продукти и излишната вода, образувани по време на разграждането на мазнините. Гроздето има антистресово действие, намалява дразненето и повишава защитните свойства на кожата. Ако се подлагате на слънчеви бани, то задължително включете грозде в своето меню и подхранете своята кожа!

Състав на гроздето

Като цяло, гроздето съдържа най-малко 300 съединения с радиопротекторно, антилъчево, бактерицидно, антиоксидантно, нейростимулиращо, тонизиращо и други функционални свойства. Така че, в допълнение към вече известните ни биофлавоноиди, монозахариди, пектинови вещества и органични киселини, под обивката на този прекрасен плод се съдържа истински “коктейл”. Витамини C, A, B1, B2, B5, B6, B9, E, PP, и Р. Минерали натрий, калций, фосфор, магнезий, калий, манган, желязо, цинк, мед и др.

Феновете на гроздето, редовно включващи го в диетата си, могат да бъдат сигурни, че витамин С се усвоява в организма им, особено добре! И това е така, защото всяко зрънце грозде съдържа впечатляваща доза витамин Р, който помага на организма да абсорбира и натрупва аскорбиновата киселина. А приноса на витамин С за нашето здраве е безценен.

Те също ще доставят на тялото си дневната доза от витамините от група В, които не само ще им помогнат да оцелеят в борбата с ежедневния стрес и ще укрепват нервната система, но и ще ги избавят от кожните проблеми. Те ще направят косата блестяща, а ноктите – силни. Желязото в гроздето е 2-2,5 пъти повече, отколкото в ябълките.

В него също така се съдържа голямо количество магнезий. В гроздовия сок той е 10 пъти повече, отколкото в минералната вода. А също и калий, благодарение на което гроздето има благоприятен ефект не само върху сърдечната функция, но и върху нервната и мускулно-скелетната системи.

Накрая, не е излишно да припомним, че биофлавоноидите на гроздето са в състояние да потискат окислително-редукционните процеси в раковите клетки. Това го поставя в редицата от потенциалните противоракови средства, включително и на заболявания като рак на кожата и рак на стомаха, в следствие на радиация, цигарен дим и някои химични канцерогени.

Още по темата:

Гроздето спасява от пагубната радиация

Гроздето помага за поддържане на фигурата

Грозде (Grape)

100 най-полезни за вашето здраве храни

Съдържание на витамини и минерали в някои от най-консумираните храни

Биофлавоноидите – помощници от растителните клетки

Пребиотици

8 прости правила за стройна фигура!

Кожни проблеми

Хранене на кожата и косата

Приемате ли достатъчно Вода?

5 цвята на здравето

Витамин Д. “Разбит със захар жълтък” – по-добре…

Свързани публикации