Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

За доброто здраве са нужни здрави черва

Здрави черва?!

Защо някои хора се хранят до насита и никога не качват килограми, а други наддават дори само с поглед към чинията? Както казва Бил Гейтс, “Животът не е справедлив. Свиквай с това.” Но справедливо или несправедливо, има сложна и невидима система, която играе много важна роля в управлението на теглото на всеки от нас!

Способността да поддържате здравословно тегло включва фактори извън диетата и упражненията. Метаболизмът (операционната система) на някои хора е по-бърз и изисква повече енергия за работа. Но, има и нещо повече от бързината и ефективността и това е чревният микробиом.

Той съдържа микробни клетки, включително бактерии (1,5 кг.), които са повече от клетките в тялото. Те са се развили заедно с нас в продължение на милиони години. Всички те изпълняват важни функции, използват ни като домакини и взаимодействат с нашата среда. Условията на нашата среда и връзката ни със света влияят върху микробиома и по този начин върху здравето и работоспособността ни.

Затова е грешно да се мисли за наддаване на тегло и затлъстяване с прости думи. По същия начин е грешно да се приравнява лошото психично здраве или неврологичните състояния като болестта на Алцхаймер и депресията, единствено с проблеми, разположени в мозъка. Червата и мозъкът са неразривно свързани.

Все повече изследвания показват, че чревният микробиом е важен фактор на околната среда, допринасящ за затлъстяването, диабета и метаболитния синдром. Той е основата за препоръките в полза на диета, богата на плодове и фибри.

Ябълките и други плодове съдържат пребиотици, съединения, които подпомагат растежа и функцията на здравите бактерии в стомашно-чревния тракт. Тези пребиотици могат да променят скоростта и ефективността на вашия храносмилателен двигател, като от своя страна влияят върху работата на другите системи и органи.

Тези промени в чревния микробиом са важни, тъй като бактериите регулират количеството усвоените мазнини. По този начин влияят на вашето тегло и податливост към такива проблеми като неалкохолната мастна чернодробна болест.

Промените в околната среда, а оттам и в микробиома, могат да бъдат важна част от обяснението за пандемията от затлъстяване. Широкото използване на антимикробни сапуни и дезинфектанти убива както добрите, така и лошите бактерии, а ние сме все по-изложени на замърсена околна среда.

Освен това, изследванията показват, че стресът предизвиква изменения във веригите между червата, нервната система и ключови органи като мозъка, сърцето и белите дробове. Когато се чувствате стресирани, тялото е програмирано да пренебрегва храносмилането. То се фокусира върху реакцията по спасяването – бягство или замръзване – скриване. Първото изисква много енергия, а второто е подобно на изключване.

Хроничният стрес може да доведе до трайно лошо храносмилане и увреждане на вашите здрави черва. Не бива да се чудим, че нашите системи излизат от строя. В резултат на това някои бързо наддават на тегло или страдат от други нездравословни последствия.

Ето защо в предишни статии препоръчвах добавки с ябълкови полифеноли, които да помогнат при регулиране на теглото. Нараства количеството изследвания, които показват, че ябълковите полифеноли и други пребиотици могат да подпомогнат работата на „здравите черва“.

Едно изследване показва, че ябълковите полифеноли могат да помогнат за подобряване състава на нашите чревни бактерии. При това до съотношение, което да намалява възпалението и вероятността от затлъстяване. Смята се, че това „обновяване“ на микробиома обяснява способността на ябълковите полифеноли да намаляват опасните висцерални мазнини и да подобряват сърдечно-съдовите показатели на здравето.

Бил Гейтс знае как да изгради операционна система. Ако беше направил за медицината това, което направи за компютрите, щеше да създаде интегрирана здравна система. Система с гастроентеролози, диетолози и други специалисти по хранене, работещи с лекари, които се грижат за вашите нерви, сърце, глава и всички останали части на тялото, включително и за вашите “здрави черва”.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма и червата

Учените: бактериите в червата манипулират човешкото поведение

Лечение на червата и повишаване на имунитета (лечебна картинка)

Синбиотици – за “приятелска флора” в червата

Пребиотици – олигозахариди и фибри за червата

Пробиотици – “добрите” бактерии за червата

Хранителните влакна (фибри) – грижа за червата!

Колко здрави са вашите изпражнения?

Лечение на паразити и кандида (лечебна картинка)

Свързани публикации