Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Вдигане на тежести за здрави кости

На въпроса как тренират, хората често говорят за джогинг, колоездене или ходене. Но какво ще кажете за вдигане на тежести? Оказва се, че вдигането на тежести не означава непременно да спечелите медал. По-скоро с напредването на възрастта упражненията за сила могат да помогнат за избягване на медицински проблеми. Арнолд Шварценегер знаменито отбеляза, колко важно за здравето е вдигането на тежести.“

За вдигането на тежести има много митове. Първо, вдигането на гири не е само за правене на мускули. Всъщност, помага да се преборите с един от проблемите, който може да промени живота ви за части от секундата.

Остаряването е неизменно фатално. Но много преди това започваме да губим костна плътност, обикновено започва от 30-те години. До 70-годишна възраст много хора вече са загубили 40% от пиковата си костна маса. Това често е причината за фрактура на бедрото в случай на падане.

При остеопороза (изтъняване на костите) костите изглеждат като швейцарско сирене и това може да има трагични последици. Например, сред възрастните хора, които падат и счупват бедро, има голям шанс от непосредствена смърт. Голямо изследване показва, че всеки трети над 50 години умира в рамките на 12 месеца след фрактура на тазобедрената става.

Дори да оцелее, фрактурите на тазобедрената става имат разрушително въздействие върху качеството му на живот, като намаляват подвижността и увеличават социалната изолация. Преместването им в старчески дом е често срещано.

Никой никога няма да забрави телефонното обаждане, в което е разбрал, че родителят му е паднал и е счупил бедро. И ако е на възраст над 75 години, въпреки всичко, което може да се направи от медицинска гледна точка, риска от смърт до една година е над 40%.

Вдигането на тежести намалява риска от фрактури чрез натрупване на мускулна сила, забавяйки загубата на костна маса и подпомагайки баланса.

Мускулната сила е важен фактор за възрастните хора, за поддържане на функционална независимост – способността да извършват ежедневни дейности, като изкачване на стълбище, пазаруване и къпане без чужда помощ. Хората, които пренебрегват основната здравина на мускулите, в крайна сметка трудно стават от тоалетната седалка. А това е ужасното осъзнаване, че трябва да признаят зависимостта си от другите, за да задоволяват ежедневните си нужди.

Вдигането на тежести забавя загубата на костна маса, а някои изследвания показват, че редовните упражнения за сила могат и да я подобрят. Как работи това? Силовите упражнения, включително вдигане на тежести, но също и ходене, градинарство и дори танци, създават натоварване върху костите и стимулират тялото да извършва редовна поддръжка. Не забравяйте значението и на доброто хранене, включително достатъчно калций и витамин Д.

Силовите тренировки помагат и за контрол над теглото или отслабване, тъй като подобряват метаболизма и изгарянето на повече калории. Борбата с излишните мазнини трябва да бъде основен приоритет за хората с наднормено тегло, тъй като те са свързани с хронично възпаление. Освен това, затлъстяването отключва диабет тип 2, увеличавайки риска от слепота, бъбречна недостатъчност, ампутация на крака и инфаркт.

Заякването на мускулите и укрепването на костите ще означава по-добър баланс и тъй като той работи със системите, които ни поддържат стабилни, ще се намали риска от падания. Силовите тренировки могат да имат и друга полза, когато упражненията въздействат на основата на тялото.

Повечето хора с наднормено тегло не се замислят за така наречената неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD). Но от нея страдат 25% от населението на света. Тя бързо се превръща в причина номер едно за чернодробна трансплантация.

NAFLD включва висцерална мастна тъкан, която се натрупва около черния дроб и други коремни органи и е придружена от възпаление. Сериозен проблем, който може да увеличи риска от цироза и рак.

Така че, вземайте гирите и започнете да “напомпвате”!

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Симптоми и рискови фактори за остеопороза

Кой е виновен за остеопорозата?

Остеопороза

Кои са враговете на чувствителния калций?!

Не подценявайте витамин К2

Какво не знаете за бедрените фрактури!

Свързани публикации