Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Кои са враговете на чувствителния калций?!

Калций и тяло

Калциевият йон е най-чувствителният от известните химични регулатори на клетъчната активност на човека. Дори и най-малката разлика в концентрацията може да повлияе на телесните клетки и органи, причинявайки, например, пропуснат сърдечен ритъм. Ако концентрацията в клетката стане твърде висока, се образува токсичен кислород, който разрушава клетката.

За да бъде калцият добър минерал, който контролира телесните функции, трябва да са налице и други фактори.

Без витамин D и магнезий калцият изобщо не може да се усвои. Борът също играе роля в предотвратяването на загубата на калций. Той може да спомогне за повишаване нивата на естествения естроген, който от своя страна помага за запазването на калция. За да се транспортира калцият до костния мозък, трябва да е в баланс с фосфора. Когато няма баланс, костният мозък огладнява за калций и така се развива остеопороза.

Консумацията на мляко

Успешната реклама утвърди убеждението, че консумацията на мляко е жизненоважно за профилактиката на остеопороза. Фактите обаче показват, че населението в развиващите се страни има значително по-малко фрактури отколкото населението в страните, които пият мляко, т.е приемат калций от мляко. Населението в развиващите се страни също така върши повече физическа работа и консумира по-малко протеини, сол и захар.

Изследванията показват, че жените – месоядци загубват 35% от костната си маса до 80-годишна възраст, докато жените – вегетарианци губят само 18%.

Антиациди и калций

За да увеличат продажбите си, някои антиациди (лекарства за неутрализиране на солната киселина в стомаха) се рекламират като добри източници на калций, но е точно обратното. Калцият, използван в антиацидите, не се усвоява лесно, в допълнение към още един проблем. Много антиациди съдържат алуминий, който потиска абсорбцията на калция и е токсичен.

Maalox, Amphogel, Gelusil и Mylanta съдържат до 200 mg алуминий в таблетка, а буферираният аспирин може да съдържа 1052 mg на таблетка. Когато калциевият карбонат, формата, която се съдържа в продукта Tums, влиза в контакт със стомашните киселини, се превръща в калциев хлорид. Той се усвоява по-добре, но така се подобрява и абсорбцията на алуминия.

В допълнение, антиацидите са предназначени да намаляват стомашната киселина, а калцият се нуждае от солна киселина за усвояване. Тогава антиацидите могат ли да бъдат източници на калций?

Калций и храни

Бира, алкохол, кафе, чай, безалкохолни напитки, сол и никотин – най-лошите врагове на костите, защото пряко пречат на усвояването на калция. Захарта също е основна причина за недостиг на калций и е известно, че тя изчерпва запасите от фосфор в организма.

Фосфорът и магнезият са от съществено значение за усвояването на калция. Когато има дисбаланс на двете, калцият се отделя от тялото и не се използва. Храните с високо съдържание на фосфор принуждават калция да образува неразтворими съединения, които водят до неадекватното му усвояване и в крайна сметка до неправилно съхранение, какъвто е случаят с костните шипове.

Пилето съдържа повече фосфор, отколкото дори постните червени меса. Консумацията на големи количества домашни птици, морски дарове, безалкохолни напитки, свинско месо и преработени храни, значително допринася за фосфорно-калциевия дисбаланс.

Не само захарта има разрушителен ефект върху нивата на калций, но и кофеинът. Поради диуретичните свойства на кофеина, той удвоява скоростта на отделяне на калция. Това принуждава паращитовидната жлеза да отделя хормон, отговорен за изтеглянето на калция от костите, за да поддържа нивото на калций в кръвта в нормални граници. Освен това, кафето съдържа не само кофеин, но и двадесет други киселини, за отделянето на които отново е нужен калций. Те също предизвикват отделяне на калций от костите.

Когато се консумират твърде много протеини, разграждането и отделянето на излишните, съдържащи сяра, аминокиселини прави урината по-кисела. Това принуждава тялото да отделя повече калций заедно с излишните протеини.

Месото, птиците, рибата и яйцата са концентрирани източници на съдържащи сяра аминокиселини. Растителните храни съдържат същите тези серни аминокиселини, но са по-малко концентрирани източници на общ протеин и затова отделянето им е по-малко вероятно.

Казано по-просто, колкото повече протеини се приемат, толкова повече калций се губи от организма, допринасяйки с това за остеопорозата. Растителните протеини, от друга страна, не водят до загуба на калций, защото са по-алкални от протеините на животинска основа.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Калций (Ca) – основен минерал

Кога трябва да вземате калций?

Добавки с калций при калциев камък в бъбрека?

Странични ефекти на диетата с ниско съдържание на въглехидрати (кето диета)

Рецепти за хранене при рак

Противоракова диета (хранене при рак)

Още един „грях” на захарта!

Свързани публикации