Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Не подценявайте витамин К2

Някои витамини не получават вниманието, което заслужават. Попитайте някого за витамин К2 и малко хора ще ви дадат отговор. Витамин К2 е липсващата хранителна съставка за здравето на сърцето и костите. Д-р Денис Гудман казва, че подценяването на витамин К2 може да бъде опасно. Ето няколко важни момента, които ще ви помогнат да разберете защо K2 се нуждае от повече внимание.

През 1929 г. д-р. Хендрик Дам, датски учен, открил витамин К. Днес ние знаем, че има два вида витамин К: К1 и К2. Повечето хора получават достатъчно количество K1, като ядат листни зелени зеленчуци, богати на този витамин. Ако сте се порязали, K1 играе роля в съсирването на кръвта.

K2 поддържа костната плътност. Костите, макар и да са твърди структури, не са инертни. По-скоро те постоянно се променят. Клетките, наречени остеобласти, изграждат костта, докато други клетки, остеокласти, я разграждат. До около 30-годишна възраст остеобластите печелят. Но след това, към средата на живота, преобладават остеокластите и ние започваме да губим 1% от костната си маса всяка година.

Има добро решение. Костта трябва да се изгради в началото на живота, за да се гарантира, че по-късно няма да стане като швейцарско сирене, състояние, наречено остеопороза. Такива кости могат да се чупят като суха клонка, а това води до счупени бедра и може да означава край на живота в инвалидна количка или смърт.

Витамин К2 играе важна роля за подпомагане на насочването на калция към костите, където му е мястото. Японско изследване показало, че витамин К2 намалява риска от фрактури на гръбначния стълб с 60% и фрактури на тазобедрената става с 80%.

Комбинацията от калций и K2 е като събиране на пари в банката в началото на живота. По-късно ще има достатъчно калций, за да може част от него да се изтегли от костите, без да причини фрактура.

K2 също така поддържа здравето на сърдечносъдовата система. Знае се също и за приноса на витамин С в намаляване на риска от коронарна атака. Но витамин К2 също играе роля в борбата със сърдечносъдовите заболявания.

Всички ние се нуждаем от калций за здрави кости. Но ако има твърде много калций и дефицит на витамин К2, то той може да се отложи в коронарните и други артерии. Например, калцият може да се отложи в аортата, най-голямата артерия в тялото, която пренася кръв към всички наши органи. Калциевите отлагания на това място отслабват стената на аортата, увеличавайки риска от разкъсване и внезапна смърт.

Холандско изследване на 4600 мъже на възраст над 53 години показва, че високият прием на витамин К2 намалява риска от калциране на аортата с 52%. Друго изследване съобщава, че K2 намалява риска от коронарна атака с 41%. В изследване на 16 057 жени, приемащите високи дози витамин К2 живели с 9% по-дълго.

K2 може да помогне и при други здравословни проблеми. K2 действа като пътен полицай. Помага за насочване на калциевия трафик в зъбния емайл, намалявайки риска от разрушаване на зъбите. Някои изследователи съобщават, че К2 повишава чувствителността към инсулина, което го прави по-ефективен в борбата срещу диабет тип 2.

Няма прост тест за измерване нивата на K2. Но ако страдате от остеопороза, сърдечни заболявания или диабет, най-вероятно имате недостиг на витамин К2. Статиновите лекарства за понижаване на холестерола в кръвта потискат синтеза на К2.

Хората, които приемат разредители на кръвта (антикоагуланти), не трябва да приемат витамин К, тъй като се намалява ефективността на тези лекарства.

Витамин К2 е особено важен партньор на витамин D, който контролира усвояването на калция. Предлагат се различни марки с K2, включително в комбинация с D, така че консултирайте се преди да изберете продукт.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Симптоми и рискови фактори за остеопороза

Симптоми и рискови фактори за остеопороза

Остеопороза – профилактика

Свързани публикации