Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Позите за сън: най-добрите и най-лошите за здраве и красота

Позите за сън

Всички знаем колко е важно да се наспим през нощта. Но кои пози за спане са най-полезни и правилни? Много експерти смятат, че най-здравословния сън се постига в положение по гръб. В това положение, опасността от поява на болки в гърба е минимална, също така, намалява се стомашно-хранопроводния или киселинния рефлукс.

Освен това, в тази поза е най-малък риска от образуване на нови бръчки по кожата. Съществува мнение, по-скоро като народно поверие, за това, че по гръб човек най-често сънува кошмари. Науката не е открила никакви доказателства за това.

Но ако страдате от хъркане, тази поза е най-неподходящата за вас. Спането на страни е полезно за тези, които страдат от болки в гърба или врата. Освен това, именно тази поза помага да се отървете от нощното хъркане. Много хора вярват, че да се спи на лявата страна е вредно, тъй като допълнително се натоварва сърцето, което е много опасно за здравето.

Но, учените смятат това за популярен мит или суеверие. Няма никаква заплаха за сърцето, ако се спи наляво или надясно. А да се спи по корем това вече не се препоръчва – това е най-лошата позиция, според експертите. При това положение се оказва голям натиск върху ставите, който причинява възпаление на нервите на ръцете и краката.

Освен това, в тази поза се увеличава натоварването на диафрагмата, което затруднява дишането. Между другото, върху здравословния сън влияят не само позите за сън, но и други правила. Не трябва да се тъпчете с храна преди да лягане (това е често срещана причина за кошмарни сънища) или да пиете много течности.

Изберете си твърд матрак (в никакъв случай не използвайте воден – той е изключително вреден!), не провесвайте главата си от възглавницата, защото така се покачва кръвното налягане. Също така не се препоръчва да поставяте ръката си под бузата, тъй като това влошава кръвообращението и може да доведе до отоци.

Още по темата:

Книги за самолечение на Walter Last

Л-карнитинът. Стъпки в бъдещето

Основни правила за здравословен начин на живот

8 прости правила за стройна фигура!

Съвременните “диети” или как да съсипете здравето си?!

Напълняване и наднормено тегло

Тест за недостиг на витамини и минерали

Кандида тест

Тест за паразити

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Ако искате да отслабнете – нужен ви е добър сън!

Свързани публикации