Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ако искате да отслабнете – нужен ви е добър сън!

Ако искате да отслабнете!

Много хора твърдят, че за да отслабнете трябва да изпълнявате упражнения и да имате правилна диета. Изследванията показват, че всъщност, най-важна роля в случая, вероятно играе правилния начин на хранене. Но, масата на тялото зависи не само от начина на живот.

Хормоните също играят важна роля. Например, ако щитовидната жлеза има понижена активност, то това води до увеличаване на теглото. Ако този въпрос се остави без внимание, то на практика, нито повечето, нито по-малкото храна, нито промяната на физическото натоварване, ще окажат съществено влияние върху теглото.

По отношение начина на живот, факторът, който влияе върху нивото на хормоните, а съответно и върху теглото, е съня. В момента има много доказателства, които дават основание да се предположи, че безсънието може да повлияе върху нивата на хормоните, контролиращи употребата на храна. По-специално, малкото сън води до по-високи нива на хормоните, които стимулират апетита (напр. грелин) и по-ниски нива на хормоните, които потискат апетита (напр. лептин).

Естественият краен резултат може да бъде увеличаване консумацията на храна. Изследване, публикувано на 5 октомври в списанието Annals of Internal Medicine, оценява ефекта от намаляването на времето на съня върху телесното тегло и физическите характеристики. Група възрастни хора били подложени на диета с ограничаване на калориите (с 10% по-малко, отколкото е необходимо за поддържане на теглото им.)

В продължение на две седмици, всеки участник спал до 8,5 часа на ден. В следващите две седмици, същите хора, спали до 5,5 часа. По време на всеки от двата периода, били наблюдавани- реалното време на съня, телесното тегло и физическото състояние. По време на периода “продължителен сън”, средната продължителност на съня била около 7,5 часа. По време на периода “кратък сън” продължителността била около 5.25 часа.

Загубата на тегло и за двата етапа била почти еднаква (около 3 кг). Най-интересен, обаче е фактът, че по време на дългия сън около половината от загубеното тегло било мазнини- 1,41 кг. По време на краткия сън, загубата на мазнини била два пъти по-малко- 0,59 кг. Краткият сън намалил дела на мазнините в теглото с повече от 55%. В този случай, по-голямата част от загубеното тегло било за сметка на мускулната маса.

С други думи, намаляването на продължителността на съня довело до по-малко загуба на мазнини и по-голяма загуба на мускули. Защо краткият сън има такъв ефект, вероятно, защото съществува сложен механизъм, който със сигурност засяга хормоналните изменения. Хормонът, който играе важна роля е кортизола. Той се отделя при стрес. Когато времето на съня е малко, кортизолът се отделя в по-високи концентрации.

Един от ефектите на кортизола е да стимулира разграждането, което означава, разпадането на веществата. А основната му потенциална цел- мускулите, особено мускулите на крайниците. Кортизолът също така стимулира отлагането на мазнини, по-специално в областта на корема и торса.

Промените, наблюдавани в случая с краткия сън, са съпроводени с повишена концентрация на кортизол, въпреки че това изследване не е разглеждало този въпрос специално.

И въпреки, че ние не знаем, как точно малкото сън влияе върху загубата на теглото, изследването показва, че достатъчния сън има голямо значение за здравословното ни състояние. Това е още едно доказателство, че добрият сън помага за укрепване на здравето, което помага да отслабнете.

Автор: Д-р Джон Бриф- Лондонски лекар и автор на публикации по въпросите на храненето и природната медицина, неговия сайт е www.drbriffa.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Л-карнитинът. Стъпки в бъдещето

Основни правила за здравословен начин на живот

8 прости правила за стройна фигура!

Съвременните „диети” или как да съсипете здравето си?!

Напълняване и наднормено тегло

Тест за недостиг на витамини и минерали

Кандида тест

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Свързани публикации