Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Особености на женския организъм: разбират ли това мъжете?!

Особености на женския организъм

Всички знаем, че емоционално, мъжете и жените са на противоположни полюси. Сега, обаче, експертите признават, че тези разлики далеч надхвърлят само едни емоции – те могат сериозно да влияят на работата на организма.

Сутиен и главоболие

Навярно тънката лента на сутиена изглежда по-ефектно под плътно прилепналата рокля, но според лекарите от Тексаския университет в Далас, тези прекрасно опънати и тънки презрамки могат да предизвикат болезнено главоболие или дори още по-лошо. Стегнатата презрамка, впита в рамото, оказва натиск върху тилния нерв, минаващ от шията към рамото. В резултат на което може да се появи често главоболие, болки във врата или изтръпване. С течение на времето това може да предизвика болка, които се разпростира по цялото направление от раменете до китките. Така че, опитайте се правилно да избирате сутиен!

Чувство за болка и менструален цикъл

Научно е доказано: ако жената внезапно притисне себе си с пръст или изгори ръката си за малко преди началото на менструация, то болката ще се усети много по-силно, отколкото през останалите дни от месеца. Усещането за болка по време на менструалния цикъл се променя. Учените от Мичиганския университет установили, че женския хормон естроген е пряко свързан с естествената способност на мозъка да потиска болката.

Точно преди овулация, когато нивата на естроген достигат своята връхна точка, естествената болкоуспокояваща система на мозъка реагира по- силно, отделяйки химични вещества за облекчаване на болковите сигнали. Обаче когато нивата на естрогена паднат, болката се усеща вече много по-силно. Затова е най-добре жените да посещават зъболекаря в средата на цикъла, точно преди овулацията.

Женски особености на организма: малко желязо

Недостигът на желязо- е един от най-честите проблеми, свързан с женското здраве. Най-добрият източник на желязо е червеното месо. Желязо се съдържа и в сушените плодове, зелените листни зеленчуци, бобови растения, както и някои разновидности на обогатен хляб и зърнени храни. Желязото от растителните храни се усвоява по-лошо, отколкото от месото, така че включвайте в диетата си плодове и зеленчуци, богати на витамин С- те спомагат за усвояването. Опитайте се да не пиете чай и кафе по време на хранене, тъй като кофеина може да повлияе върху усвояването на желязото.

Женското сърце: инфаркт след 50-те

Сърцето на жената се различава съществено от мъжкото- то е по-малко и се свива по-често. В неговите тъкани се съдържат повече мазнини, но то по-добре се адаптира към въздействието на околната среда и по-лесно понася стреса, нали жената трябва да износи и да роди деца. До петдесет години женското сърце практически не боледува, защото ако се наложи, резервните функции на организма незабавно идват на помощ.

Но към петдесетте години, с настъпването на менопаузата, всичко в женския организъм се променя драстично. Цикличната малка загуба на кръв и възстановяването на жената спира. При това има период, когато менопаузата все още не е настъпила напълно. И той е най-трудния период, защото има стресови ситуации, които жената преди не е забелязвала, но поради промени в хормоналния статус, сега те се превръщат в проблем. През този период най-често се появяват хипертония и сърдечносъдови заболявания.

Освен това, повишеното налягане при жената след петдесетте води до риск от инсулт, инфаркт на миокарда и други тежки последици. Така че, за да се намали риска от инсулт или инфаркт по време на менопауза, жените, които наближават петдесетте си години, трябва редовно да се наблюдават от кардиолог, гинеколог и ендокринолог. Ако своевременно се изпълняват препоръките от тях, трагичните последици е напълно реално да се предотвратят.

На вниманието на пушачките

Пушещите жени рискуват повече да пострадат от сърдечен удар, отколкото пушещите мъже. Също така, пушачките са по-склонни да развиват нелечимото заболяване- хронична обструктивна белодробна болест, убиващо повече жени, отколкото рака на гърдата.

Проблеми с венците и преждевременно раждане

Научните изследвания са показали, че жените с тежко заболяване на венците, е два пъти по-вероятно да имат преждевременно раждане, освен това имат по-голям риск от развитие на прееклампсия. Учени от университета в Алабама смятат, че бактериите от болните венци могат да повишат нивото на съединенията, стимулиращи раждането.

Женската чувствителност към анестезия

Жените излизат от анестезията по-бързо – средно след 7 минути, докато за мъжете това ще отнеме поне 11 минути. Може би причината се крие във факта, че женския организъм  е по-малко възприемчив към обезболяването.

Женските кости: повишена чупливост

Жените представляват 80% от болните от остеопороза. След настъпването на менопаузата, нивото на женските хормони пада, затова през първите 5-7 години след менопаузата жените могат да загубят до 20% от костната си маса. Независимо от това, остеопорозата може да бъде предотвратена чрез укрепване на костите. Изпълнявайте упражнения с вдигане на тежести, не пушете и се опитвайте да получавате достатъчно калций, магнезий и витамин D. За здравето на костите са важни и витамините от група В, витамин К и цинк.

Женската диета е по-тежка

Мъжете и жените се хранят еднакво, на “изхода”, обаче, получават различни резултати. Процесите на обмяната на веществата при мъжете и жените не са еднакви. Природата е решила така, че тялото на мъжа от раждането има способността да изгаря мазнините по-бързо от тялото на жената. Женската мастна клетка се различава от мъжката – тя е по-голяма и по-активна- затова жените отслабват много по-бавно от мъжете, но много по-бързо напълняват.

Също така, в женското тяло има повече мастнообразуващи ензими, в мъжкото обратното- мастноразлагащи. И още една немаловажна подробност: като активатор на мастнообразуващите ензими действа естрогена, който е отговорен за натрупването на мазнини по време на пубертета, по време на бременност и при приема на орални контрацептиви.

Мазнините са необходими за поддържането на репродуктивната функция и нормалната бременност, и женския организъм е устроен така, че да съхранява мазнините по-бързо и ефективно, докато мъжкият е по-добре приспособен да изгаря мазнините. По тази причина, жените отслабват по-бавно от мъжете.

Още по темата:

Полезните минерали…

Витамините…

Преодолей Кандида

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Тест за недостиг на витамини и минерали

Кандида тест

Тест за паразити

Имунен тест

Тест за алергии

Тест за киселинност на тялото

Лечебни картинки

Лечение със сол

Безопасни ли са запълнените зъбни канали?

Живакът…

Свързани публикации