Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Мозъчният унищожител: амеба, хранеща се с човешки мозък!

Докато си плувате в един прекрасен летен ден, навсякъде по света, рискувате да ги срещнете – паразитиращи амеби, които не са против да си хапнат от клетките на собствения ви мозък.

През последните години в света се появяват все повече и повече изкуствени водоеми: през лятото изкуствените езерца се превръщат в много съблазнително място за почиващите и туристите.

Разбира се, там, където много хора влизат в контакт с водата, винаги съществува риск от заразяване с една или друга бактериална инфекция. Но, дори и ако водоемът се счита за “безопасен”, не се отпускайте. При липса на конкуренти, дори в чистата на вид вода започват да се размножават опасни микроорганизми.

Глобалното затопляне

С повишаване нивото на глобалното затопляне и нагряването на горните слоеве на океанските води, живеещите в тях микроорганизми година след година увеличават скоростта си на размножаване. Природозащитниците вече привлякоха вниманието на света към факта, че в по-топлите води, фитопланктона, с който се хранят с рибите, става токсичен, което се доказва от нарастващия брой хранителни отравяния с морски дарове в целия свят.

Но, това не е най-важната опасност: нагряването на водата също предизвиква и безпрецедентно нарастване на броя на термофилните (обичащи топлина) бактерии. Сред сродните си, амебата Naegleria fowleri се откроява особено. Тя се среща в сладководните водоеми по целия свят. Поради чувствителността си към нивото на киселинност (рН), за разлика от много други амеби, тя не може да оцелее в солена вода. Малкият микроорганизъм е в състояние да издържа на нагряване до 45 ° С. Неговите местообитания са летни водоеми, в които просто няма достатъчно големи хищници, представляващи заплаха за амебата.

Мозъчен “паразит”

С какво е толкова опасно това създание? Заедно с потока вода тя навлиза в човешките носови пътища и оттам с помощта на обонятелния нерв се приплъзва към мозъка, където се разпространява навсякъде. Локализирайки се около кръвоносните съдове, Naegleria fowleri започва активно да се размножава и да се храни със съдов епител и мозъчни клетки. Това води до кръвоизлив, тъканна некроза и причинява заболяването, известно като амебен менингоенцефалит.

В процеса на възпроизвеждане амебата отделя специално протеиново съединение, което ускорява разпадането на дори здрави клетки. В отговор на унищожаването на тъканите, имунната система изпраща огромен брой имунни клетки към засегнатите области. Такъв отговор утежнява и без това вече сериозната картина, причинявайки масивни възпалителни реакции и провокирайки подуване.

В хода на заболяването човек страда от тежки главоболия, епилептични припадъци, халюцинации и с голяма вероятност, ослепяване. В резултат на това човек умира или от обширна некроза, или от мозъчен оток, причинен от собствената му имунна система.

Заключение

За да се предпазите от попадане на тези амеби в тялото, е достатъчно просто да избирате проверени водоеми, които са дезинфекцирани. Въпреки факта, че в света има лекарства за лечение на амебичен енцефалит, те не винаги могат да гарантират възстановяване.

Източник: www.popmech.ru

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Инфекции и възпаления

Как да се защитите от вирусни инфекции и Ебола!

ТЕСТ ЗА ПАРАЗИТИ

КАНДИДА ТЕСТ

Candida и “антибиотичният синдром”

Разтвор на Лугол

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации