Кисело зеле

Рецепта за кисело зеле

Използвайте дървена каца или керамична делва с подходящ размер. Поставете слой 10-15 см от парчета зеле на дъното на съда. Малко количество сол и някои подправки като кимион, копър, може да поръсите отгоре; други парченца зеленчуци можете да добавите за аромат. Натиснете първия слой надолу, след това добавете друг слой и така нататък. Залейте с вода.

Зелето трябва да бъде напълно наситено със сок и да няма въздушни джобове. Покрийте съдържанието с тензух, поставете дървен капак отгоре и тежък камък за тежест. Оставете на стайна температура. От време на време, след няколко дни, премахвайте пяната и плесените отгоре, измийте тензуха, дъската и камъка с топла вода и след това ги върнете обратно.

След около 2 седмици киселото зеле трябва да бъде готово за ядене. Съхранявайте съда на хладно място или напълнете в буркани киселото зеле и го сложете в хладилника. Яжте го сурово и пийте сока също така. Суровото кисело зеле не е подходящо за чувствителни индивиди, но трябва да бъде добра храна за тях, ако се сготви.

Тази рецепта понякога може да не е успешна, защото съда, който сте използвали, е замърсен. За да избегнете това, старателно почиствайте съда преди употреба с пара или вряща вода. За да се улесни развитието на полезните бактерии, можете да поръсите с някакъв органичен ябълков оцет в различните слоеве или да добавите ацидофилус култури.

Автор: Walter Last

Още по темата

Рецепти- диетични

Пробиотици

Пребиотици

Синбиотици

Зеле (Cabbage)

Книги за самолечение на Walter Last

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации