Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Йодът – възвръщане към универсалното лечение с храни

Йодът – най-важния елемент, който може би е причинил повече човешки страдания и смърт от двете световни войни взети заедно. За него в медицинските учебници се съдържат няколко съществени части от невярна информация.
Dr. Guy Abraham

Съвременната ситуация изисква ние сами да открием в самото начало на 21 век, че е нужно спешно преустройство на медицината, не само на основната алопатична, но и на всички клонове и алтернативи. Мисленето е само обединено около извода, че по-голямата част от хората днес са болни от хронично отравяне.

Това е не само от факта, че прилива на токсични химикали се увеличава и се натрупва в нашите клетки и кръвни потоци, увреждайки ни физиологически, емоционално и психически, но също е и от очевидния спад в качеството на храните, които се консумират, и съдържанието на основни хранителни вещества в тях. Йодът е прекрасен пример, в днешния свят последното нещо, което бихте искали да ви липсва е йода.

Йодът присъства във всички органи и тъкани на организма.

Ние може дебатираме относно оптималната доза, но трябва бързо да стигнем до едно заключение, че йодът е абсолютно необходим за здрава щитовидна жлеза, а също и за здрави яйчници, гърди и простата. Освен голям риск за рак на гърдата при жени с недостиг на йод, има убедителни доказателства за това, че йодния дефицит увеличава също риска и от рак на щитовидната жлеза. Това са само няколко от причините да започнете да се интересувате от йода.

С напредване на възрастта повишеното токсично излагане води до необходимост за всички от повече, не по-малко, йод, защото той има много специфични защитни реакции срещу няколко популярни отрови като флуорид, бромид и в по-малка степен помага за премахването на оловото и живака от тялото. Д-р Себастиано Вентури, в “Еволюция на диетичните Антиоксиданти”: Ролята на йода, обяснява ясно, че йодът е важен антиоксидант и апоптоза-индуктор с антитуморно и антиатеросклеротично действие. Когато се добави йод ще видите увеличена антиоксидантна активност[i] и функция на имунната система[ii].

Йод, Рак и фиброкистозни заболявания. Няколко проучвания са показали връзка между ниската доза йод и фиброкистозната болест на гърдите (FDB), както при жени така и при лабораторни животни. [iii]

Д-р Дейвид Дери казва: “Разтворът на Лугол е воден разтвор на йод, използван от медиците вече 200 години. Една капка (6,5 мг в една капка) от Луголовия разтвор ежедневно във вода, постепенно ще премахне първата фаза на развитие на рака, а именно, фиброкистозна болест на гърдата, като така не могат да се развият нови тумори. Той също така ще убие анормални клетки плаващи из тялото в отдалечени от тумора места.

Разбира се, този подход, както изглежда, действа и при рак на простатата, защото рака на простатата е подобен на рака на гърдата в много отношения. Всъщност, това вероятно ще помогне при повечето видове рак. Също така високи дози йод са необходими при възпален рак на гърдата. Както добре знаем, големите дози от интравенозна йод са безвредни, което ме кара да се чудя, какъв ефект ще има това върху развитието на рака.”

Тъй като липсата на йод води до повишена йодна опасност за щитовидната жлеза, индивидите с недостиг на йод от всички възрасти са по-възприемчиви към радиационно- индуциран рак на щитовидната жлеза.

Йодът играе ключова роля в елиминиращата система на организма чрез предизвикване на апоптоза, така наречената програмирана клетъчна смърт, което е от жизненоважно значение, защото този процес има съществена роля за растежа и развитието, а също и за унищожаването на клетките, които представляват заплаха за целостта на организма, такива като раковите клетки и клетките, заразени с вируси.

При жените с гуша било установено, че страдат три пъти повече от рак на гърдата. Високият прием на йод е свързан с по-малка заболеваемост от рак на гърдата и обратното.
Д-р Доналд Милър младши

Йодът е много важен основен нутриент по отношение на здравето и лечението на хората. Така че, йодът е важен през целия живот, а тези, които имат недостиг на йод страдат от голямо разнообразие от заболявания (включително и рак), но тази минерална следа е трудно да се проследи назад във времето.

Йодът се приема и разглежда като много важен елемент, толкова много, че до преди 20 години рутинно е добавян към хляба като добавка.

“Точно колко вероятен е йодния дефицит при рака? В едно проучване, 60 пациенти с рак (различни видове) бяха подложени на тест с йодно натоварване и беше измерено количеството, отделено с урината. При всичките 60 пациенти беше установен сериозен недостиг на запаси от йод в тялото и при някои голям излишък на бром.

В най-добрия случай отделянето е само 50% от приетото количество и в най-лошия само 20% (това означава, че се запазват много високите 80%). Хора, това са доста сериозни цифри. Сто процента от рака на тези страдащи хора се дължи на недостиг на йод! Искам да ви уверя, че проблемът е широко разпространен, ” пише д-р Робърт Роуен.

60 милиона японци консумират средно дневно 13,8 мг първичен йод и те са една от най-здравите нации, благодарение на общото благосъстояние и статистиката на рака. [iv]

Йодът се среща в малки количества в някои соли.  Здравните органи не вземат под внимание, че по-голямата част от йода се разпада, докато седи на кухненската маса. В Съединените щати 45% от американските домакинства купуват сол без йод. През последните три десетилетия хората, които използват йодирана готварска сол са намалили потреблението си от нея до 65%. Американците са по-малко консумиращи йод, докато в действителност те се нуждаят от много повече.

Антисептикът Йод е несъмнено най-добрия антибиотик и най-доброто антивирусно и антисептично средство на всички времена.
Д-р Дейвид Дери

Антисептичните свойства на йода се използват за стерилизиране на всяка повърхност и материали в болниците. Йодът е отличен микробицид с широк спектър на действие, което включва почти всички важни, свързани със здравето микроорганизми, като чревни бактерии, чревни вируси, бактериални вируси, гъбички и протозоа кисти. [v] Минималният брой на молекули йод, необходими за унищожаване на една бактерия, варират според вида. За H. influenzae количеството беше изчислено на 15000 молекули йод за клетка. Когато бактериите са третирани с йод, неорганичният фосфат се повишава и потреблението на кислород от клетките незабавно спира. [vi]

Макар че йодът убива всички едноклетъчни организми, като например изброените, той не се използва за вътрешна употреба от съвременните лекари при борба с вътрешните инфекции. Това, разбира се, е голяма грешка. Д-р Дери казва, че йода е ефективен “при стандартни патогени, като стафилококите. Има много широк спектър на действие, малко странични ефекти и никакво развитие на бактериална резистентност.” Някои от лекарите съобщават, че е отличен за лечение на мононуклеоза.

Йодът е в състояние да проникне бързо през клетъчните стени на микроорганизмите.

Йодът е смъртен враг на едноклетъчните микроорганизми, като по този начин той може да бъде нашия най-добър приятел. За формите на живот от началото на еволюцията, йодът не е бил достъпен до тогава, докато концентрацията на морски водорасли не е включена в по-високи форми на живот. По причината, че простите форми на живот са нетърпими към йода. Йодът убива едноклетъчните организми чрез комбиниране с аминокиселините тирозин и хистидин, когато те са изложени на специална клетъчна среда.

Всички единични клетки, указващи тирозин на своите външни клетъчни мембрани са убивани мигновено чрез проста химична реакция с йод. Природата и еволюцията са ни дали един важен механизъм за контрол над патогенните форми на живот. Ние трябва да го използваме, за да се защитим по начин, по който антибиотиците не могат. Както ще видите непосредствено по-долу, йодът е мощно защитно средство. Той също така ни помага да избавим тялото, не само от вредни химикали и тежки метали, но и от анормални клетки, което го квалифицира като противораков агент.

Елементът йод е силно антибактериално средство с широк спектър на действие и ниска токсичност към тъкани. Разтвор, съдържащ 50 ppm йод убива бактерии за 1 мин. и спори за 15 мин. Той е слабо разтворим във вода, но лесно се разтваря в етанол, което повишава неговата антибактериалната активност. Йодната тинктура съдържа 2% йод и 2,4% натриев йодид (NaI), разтворени в 50% етанол; той се използва като дезинфектант на кожата. Силната йодна тинктура съдържа 7% йод и 5% калиев йодид (Ki), разтворени в 95% етанол; тя е по-силна, но също така и повече дразнеща от йодната тинктура.

Йодният разтвор съдържа 2% йод и 2,4% натриев йодид (NaI ), разтворени във воден разтвор; той се използва като недразнещо антисептично средство за рани и абразио. Силният йоден разтвор (Разтвор на Лугол) съдържа 5% йод и 10% калиев йодид във воден разтвор. Йодофорите (например Повидон йод) са водоразтворими комбинации на йод с детергенти, омокрящи агенти, които способстват разтварянето. Те бавно освобождават йода като антимикробен агент и са широко използвани като кожни дезинфектанти, особено преди хирургична интервенция.

Коментар на д-р Walter Last

Увеличаването на количеството йод трябва да става бавно под вашия контрол на състоянието ви. При използване на големи количества йод е необходимо да контролирате работата на своята щитовидна жлеза, проверявайки температурата си преди ставане сутрин. Измерването и под езика е по-надеждно, отколкото под мишниците. Жените преди менопауза измерват температурата си в първата половина от цикъла преди овулация и най-добре в първата седмица след началото на новия период.

Температурата трябва да бъде 36.5ºC (97.6ºF) или по-висока, в противен случай щитовидната жлеза ще бъде слабо активна. Но, трябва да се убедите, че нямате повишена температура поради лечебна реакция или инфекция. Когато температурата показва нормална функция на щитовидната жлеза намалете приема на неорганичен йод.

Обаче, приема на органичен йод под формата на водорасли може да се поддържа. Ако не приемате други морски водорасли, то използвайте 1 или 2 чаени лъжички прах от водорасли ежедневно (или дъвчете някакви таблетки с водорасли). Увеличавайте количеството бавно, за да можете постепенно да привикнете към вкуса на водораслите.

Някои признаци за слабо активна щитовидна жлеза са: умора, ниско или наднормено тегло, запек, разсеяност, суха кожа, ниско кръвно налягане, задържане на течности, депресия и слаби рефлекси. При продължително използване на високи дози йодни добавки, наблюдавайте за симптоми на свръх активна щитовидна жлеза. Те включват безпокойство, безсъние, бърза загуба на тегло, диария, учестен пулс, високо кръвно налягане, чувствителни или изпъкнали очи и смущения в зрението. Високият прием на йод може понякога да нормализира свръх-активната щитовидна жлеза и свързаните с това симптоми. Но, ако те се развиват или увеличават, то тогава избягвайте йодните средства.

Съгласно моят опит и разбиране най-голямата полза от употребата на високи дози йод е ефикасността му при убиване на Кандида и други гъби и микроби. Тайната на този успех е може би във факта, че и йодът и гъбите имат афинитет към слузните мембрани. Давайки на слузните мембрани здравословен йод можете да помогнете за преодоляването на автоимунни заболявания, проблеми със синусите, астма, рак на белия дроб, други проблеми с белия дроб, а също и чревни заболявания, включително възпалителни състояния и рак.

Обичайното използване на йод като антимикробен агент е 4 Х 6 до 8 капки разтвор на Лугол ежедневно в продължение на 3 седмици. Много важно също така е разтворът, който използвате да бъде водно-базиран, а не спиртен.

Обикновено аз препоръчвам или предпочитам кафявите морски водорасли като дългосрочна хранителна добавка главно за функцията на щитовидната жлеза. Другото средство е разтвор на Лугол (10%) за 3-седмичен курс от 4 Х 6-8 капки. По- дългосрочен прием на разтвора от по няколко капки дневно, се използват за овладяване на гъбички и плесени. Както и при хора, които имат или са имали Кандида и все още са чувствителни. Хора, които живеят в плесенясала околна среда, например, топъл и влажен климат през лятото. А също и за превенция на кисти или фиброкистозна болест в гърдите, яйчниците и матката, както и диабет, рак и автоимунни заболявания.

Още една отлична статия можете да видите Йод за здраве от Доналд  Милър (Iodine for Health by Donald W. Miller). Във втори параграф от тази статия четем:

“Повече от 4000 пациенти в рамките на този проект приемаха йод в дневни дози на диапазона от 12,5 до 50 мг, а тези с диабет до 100 мг на ден. Тези изследователи откриха, че йодът наистина доведе до: реверс на фиброкистозна болест; диабетно болните до по-малко инсулин; хипотиреоидните пациенти до по-малко лекарства за щитовидната жлеза; изчезване на симптомите на фибромиалгия, изчезване на главоболие, мигрена. Перифразирайки д-р Szent-Gyorgi, тези изследователи не са сигурни как точно действа йода, но той води до нещо добро.”

“Четирите най-често използвани форми на неорганичен йод са: като йодид (I-), със или без молекулен йод (I2): калиев йодид (Ki) таблетки, в дози, вариращи от 0,23 до 130 мг; силно наситен калиев йодид ( SSKI), 19-50 мг йодид на капка;  разтвор на Лугол, 6,3 мг молекулярен йод / йодид на капка и йодорал (Iodoral), като всяка таблетка съдържа 12,5 мг йод / йодид. И двете, разтвор на Лугол и Йодорал са една трета молекулярен йод (5%) и две трети калиев йодид (10%). Проучванията до момента показват, че най-добрата йодна добавка е тази, която включва един молекулен йод (I2), който гръдната тъкан предпочита.”

Цялата публикация можете да видите тук: Iodine- Bring Back the Universal Nutrient Medicine

Референции:

[i] Saker KE, Fike JH, Veit H, Ward DL (2004) Brown seaweed-(Tasco) treated conserved forage enhances antioxidant status and immune function in heat-stressed wether lambs.  J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 88:122-30.
[ii] Saker KE, Allen VG, Fontenot JP, Bagley CP, Ivy RL, Evans RR, Wester DB (2001) Tasco-Forage: II. Monocyte immune cell response and performance of beef steers grazing tall fescue treated with a seaweed extract. J Anim Sci  79:1022-31
[iii] Ghent, W., et al, Can. J. Surg., 36:453-460,1993.
Eskin, B., et al, Biological Trace Element Research, 49:9-19, 1995.
[iv] Abraham, G.E., The historical background of the iodine project. The Original Internist, 12(2):57-66, 2005.
[v] Публикацията е взета от International Medical Veritas Association

Автор: Walter Last

Книги на Walter Last

Още по темата

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Candida и “антибиотичния синдром”

Йодът. Нужен като въздуха!

Рецепти с йоден разтвор на Лугол

Забравеният йоден разтвор на Лугол

КРАВЕТО МЛЯКО И ЛАКТОЗАТА – реална причина за астмата и проблемите с дишането

Йодна решетка

Свързани публикации