Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Десетте основни причини за смъртността

Основни причини за смъртността

Независимо от факта, че някои се страхуват от смъртоносно ухапване на скорпион, или че извънземни ще го отвлекат за изследване, истинската причина за смъртта ще бъде съвсем друга. Не случайно има поговорка, че често се случва това, което се случва по-често.

Според статистиката на Световната Здравна Организация, има десет водещи причини за смъртността, които убиват болшинството от хората всяка година. Данните са от 2004 г. за държави със средно ниво на доходи.

1. Инсулт или остро нарушение на мозъчното кръвообращение. Ежегодно в света от инсулти страдат около 6 милиона души. Това означава, че на всеки 1,5 минути някой развива инсулт.

2. Исхемична болест на сърцето (ИБС) – нарушено кръвоснабдяване на сърдечния мускул. Когато обема на кръвта към сърцето, е недостатъчен, поради стеснение на лумена на съдовете, възникват характерните болки в сърцето. Според статистическите данни на САЩ, исхемията е отнела живота на 600 000 души, което е една четвърт от всички смъртни случаи в страната, ежегодно.

3. Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е в челната тройка. Тези заболявания се характеризират с необратимо ограничаване на въздушния поток и непрекъснато влошаване на симптомите. Неговите жертви са пушачи, със стаж.

4. Инфекции на долните дихателни пътища или пневмонии. Въпреки факта, че от пневмония всяка година боледуват милиони хора, в повечето случаи всичко завършва благополучно. По-трагично възпаление на белите дробове може да протече при възрастни хора или деца.

5. Усложнения на перинаталния период (около раждането) заема пето място. Тежки хипоксични състояния на плода или асфисия могат да доведат до моментална смърт или до необратими изменения в мозъка.

6. Ракът на белия дроб бързо набира скорост от началото на миналия век. Причината за това е лоша екология, частици прах, вируси и работа във вредни производства. Но, на първо място, разбира се, е тютюнопушенето. В цигарите се съдържат до 60 известни канцерогенни. При липса на лечение за рак на белия дроб от него умират 90% от пациентите в рамките на 2 години след диагнозата. Хирургичното лечение позволява 30% от пациентите да оцелеят до 5 години.

7. Пътнотранспортни произшествия. Първото документирано пътнотранспортно произшествие е през 1896 г. в Ню Йорк, когато Хенри Уелс със своя електромобил блъснал велосипеда на Евелин Томас и му счупил крака.

8. Хипертонична болест на сърцето. Тя може сериозно да наруши качеството на живот и да доведе до други сърдечносъдови заболявания. Високото кръвно налягане обикновено се свързва със затлъстяване, атеросклероза и дислипидемия, неправилно хранене и обездвижване. Среща се с честота от 15% до 45%.

9. От рак на стомаха в света умират всяка година около 800 000 души. В Русия той заема второ място сред онкологичните заболявания. При рака на стомаха много често възникват метастази (80-90%). Ако болестта се диагностицира в ранните стадии, шестмесечната преживяемост е 65%, а в късните стадии – по-малко от 15%.

10. Затваря списъка на най-вероятните причини за смъртността малкия микроорганизъм – микобактерия туберкулоза. Както може би сте предположили от името, тя причинява туберкулоза. Най-често туберкулозата се развива в белия дроб и се предава по въздушно-капков път. Но, много хора след инфектиране са просто носители. Ако туберкулозата се прояви открито, смъртността достига 50%.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Картофите помагат за отслабването

Л-карнитинът.

Основни правила за здравословен начин на живот

8 прости правила за стройна фигура!

Съвременните “диети” или как да съсипете здравето си?!

Напълняване и наднормено тегло

Тест за недостиг на витамини и минерали

КАНДИДА ТЕСТ

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Заболявания

Цялостното решение за преодоляване на автоимунните заболявания- Ново разбиране за причините и лечението

Цялостното решение за рака- Ново разбиране за причините и лечението на рака

Свързани публикации