Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Чухте ли за американската обезболяваща епидемия?

Как хората в другите страни се справят с болката след различни хирургични процедури? Днес, в светлината на дебата за употребата на опиоиди (наркотични аналгетици) в Америка, това е уместен въпрос.

Неотдавнашен доклад в JAMA Network Open, публикуван от Американската Медицинска Асоциация, потвърждава това, което твърдя, че американците са станали зависими, когато се сблъскват с болка. И така, кой е отговорен за това?

За първи път разбрах какво се случва с контрола на болката преди много години. Имах болен зъб- мъдрец и зъболекарят (мой дългогодишен приятел) ми препоръча изваждането му. След отстраняването на зъба той ми каза: “Не забравяй да приемаш това болкоуспокояващо на всеки шест часа, тъй като ще има силна болка.” Но, тъй като аз никога не съм приемал болкоуспокояващи без основателна причина, игнорирах съвета.

На следващата сутрин зъболекарят ми се обадил на жена ми и попитал как се чувствам. Бил много изненадан, че съм в болницата за операция. Изпитах някаква болка, но не толкова голяма, че да взема обезболяващо средство.

Това изследване разглежда процента на пациентите в Канада, Съединените щати и Швеция, които използват рецепта за опиоиди седем дни след лапароскопска операция за отстраняване на апендикс, жлъчен мехур, менискус на коляното или бучка на гърдата.

Резултатите са шокиращи. Те показват, че 79% от канадците и 76% от американците са използвали лекарства, отпускани по лекарско предписание, след тези процедури. Интересното е, че само 11% от пациентите в Швеция са се нуждаели от опиоидно лекарство! Не е нужно да сте статистик, за да предположите, че има нещо сбъркано в Северна Америка.

Но, има и друго, свързано с проблема за опиоидните лекарства. Доклад в Списанието на Американската медицинска асоциация показва, че 16,7% от американците са изпълнили една или повече рецепти за психиатрични лекарства, повечето от които са били предназначени за лечение на депресия. Още по-притеснителното е, че са ги приемали за лечение на продължителна депресия. Отново не е нужно нито да бъдете статистик, нито социолог, за да откриете обществен проблем.

Тази мания към различни хапчета не се е случила за една нощ. Нямам никакво съмнение, че моят приятел зъболекар и много лекари прекаляват с предписването на опиоидни лекарства и други лекарства за болка.

Но, не можете да хвърлите цялата вина на медицинската професия. От няколко години пациентите са започнали да вярват, че в съвременното ни общество не трябва да има дори незначителна болка. Този факт е вкаран в психиката им, нощ след нощ, от големите аптекарски реклами. Милиони долари се изразходват за прекалено драматизирани, почти забавни телевизионни реклами, които показват, колко е лесно да не изпитваш и най-малка болка.

Освен това, днес можете да си купите обезболяващи без проблеми. Просто влизате в някоя аптека и разглеждате лекарствата без рецепта, които могат да ви излекуват от различни болки и болежки.

За съжаление, всички ние станахме жертви на “хапчетата”. И не е само проблема с болката. Всяка година десетки милиони долари се изразходват за лечение на киселини и други леки медицински състояния, които биха могли да бъдат предотвратени с корекции в диетата и начина на живот.

Това изследване няма да получи вниманието, което заслужава. Затова трябва да повторя, когато телевизионните реклами ни дават подвеждащи обещания за здравето, всички ние трябва да станем образовани пациенти и да потърсим съветите на семейния лекар, преди да приемаме лекарства без рецепта. И ако лекарят ви предлага рецепта, не забравяйте да поставите въпроса за целта на това лекарство. Осведомете се добре и откажете ненужните хапчета.

Източник: www.docgiff.com

За видовете аналгетици, използвани като болкоуспокояващи, можете да прочетете в bg.wikipedia

Още по темата:

Честата употреба на аналгетици може да доведе до увеличаване на болката

Аналгетиците по време на бременността влияят върху развитието на половите органи при синовете

Болестта на Алцхаймер е предизвикана от ПАРАЦЕТАМОЛ?

Парацетамолът може да ви остави без бъбреци!

Парацетамолът в пъти повишава риска от развитие на астма и алергии при подрастващите

Сканиране на мозъка потвърди обезболяващия ефект на акупунктурата

Популярните лекарства могат да убият

Как и с какво са опасни популярните средства за настинка?!

Обезболяващите повишават риска от сърдечни заболявания

Силно болкоуспокояващо (лечебна картинка)

Масажи

Книги за изчистване на организма

Свързани публикации