Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Аналгетиците по време на бременността са вредни

Учени от Дания установили, че приема на аналгетиците от вида на ненаркотични болкоуспокояващи по време на бременността, повишава риска от нарушения в развитието на половите органи при новородените момчета, съобщава EurekAlert.

Доклад за изследването, проведено от екип специалисти на Университета в Копенхаген (University of Copenhagen) под ръководството на Henrik Leffers, е публикуван в списанието Human Reproduction.

В изследването участвали 834 бременни датчанки и почти 1,5 хил. бременни жени от Финландия. Учените се интересували от честотата на прием на нестероидни противовъзпалителни средства (ненаркотични аналгетици), като ибупрофен, аспирин и парацетамол. Синовете им, учените изследвали за крипторхизъм. В повечето от случаите, тази вродена малформация, при която тестисите не се спускат в скротума, ако не се лекува води до безплодие.

Резултатите от изследването показали, че едновременното използване на две от трите изброени лекарства по време на бременността, повишава риска от раждане на дете с крипторхизъм 7 пъти, в сравнение с жените не приемащи тези лекарства. Учените също така изяснили, че най-неблагоприятният период за прием на аналгетиците (ненаркотични) е втория триместър на бременността.

По-специално, използването на който и да е от тези препарати през този период, увеличава риска от крипторхизъм в синовете 2 пъти. Ибупрофенът и ацетилсалициловата киселина са по-вредни – техния прием повишава риска от развитие на този вроден дефект 4 пъти. Едновременният прием на два вида от лекарствата по време на втория триместър на бременността повишава риска от крипторхизъм 16 пъти.

Според изследователите, трите посочени лекарства намаляват производството на мъжкия полов хормон тестостерон в плода. Това от своя страна води до нарушение във формирането на половите органи. Аналогични изводи бяха получени от група учени в датския университет в Орхус (Aarhus University), под ръководството на Мортен Йенсен (Morten Jensen).

Доклад за тяхната работа е публикуван в списанието Epidemiology

Още по темата

Пушенето по време на бременността увеличава риска от сърдечни проблеми у новороденото

Приемането на желязо и фолиева киселина през бременността способства за раждането на интелигентни деца

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации