Аналгетиците по време на бременността влияят върху развитието на половите органи при синовете

Учени от Дания установили, че приема на ненаркотични болкоуспокояващи по време на бременността повишава риска от нарушения в развитието на половите органи при новородените момчета, съобщава EurekAlert.

Доклад за изследването, проведено от екип специалисти на Университета в Копенхаген (University of Copenhagen) под ръководството на Henrik Leffers, е публикуван в списанието Human Reproduction.

В изследването участвали 834 бременни датчанки и почти 1,5 хил. бременни жени от Финландия. Учените се интересували от честотата на прием на нестероидни противовъзпалителни средства (ненаркотични аналгетици), като ибупрофен, аспирин и парацетамол. Синовете им, учените изследвали за крипторхизъм. В повечето от случаите, тази вродена малформация при която тестисите не се спускат в скротума, ако не се лекува води до безплодие.

Резултатите от изследването показали, че едновременното използване на две от трите изброени лекарства по време на бременността, повишават риска от раждане на дете с крипторхизъм 7 пъти, в сравнение с жените не приемащи тези лекарства. Учените също така изяснили, че най-неблагоприятният период за прием на ненаркотични аналгетици е втория триместър на бременността.

По-специално, използването на който и да е от тези препарати през този период, увеличава риска от крипторхизъм в синовете 2 пъти. Ибупрофенът и ацетилсалициловата киселина са по-вредни- техния прием повишава риска от развитие на този вроден дефект 4 пъти. Едновременният прием на два вида от лекарствата по време на втория триместър на бременността повишава риска от крипторхизъм 16 пъти.

Според изследователите, трите посочени лекарства намаляват производството на мъжкия полов хормон тестостерон в плода, което от своя страна води до нарушение във формирането на половите органи. Аналогични изводи бяха получени от група учени в датския университет в Орхус (Aarhus University) под ръководството на Мортен Йенсен (Morten Jensen).

Доклад за тяхната работа е публикуван в списанието Epidemiology

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации