Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Стронций (Sr). Ползи, симптоми и храни

Наименование: стронций, Sr, елемент 38
Дозировка: все още не е определена
Концентрирани количества при хората са открити в костите, зъбите и аортата (в размер на около 300-350 мг). Нивата са най-високи в растителните храни и костите на животните.

Форми:
• карбонат (неорганична форма)
• цитрат (органична форма)
• глюконат (органична форма)
• ранелат (стронциева сол на ранеловата киселина)

Обърнете внимание:
• Не бива да се бърка със Strontium 90, силно опасен радиоактивен компонент на ядрените отпадъци, образуван по време на ядрените изпитания през 50-те години.
• Химически е много подобен на калция и може да го измести при усвояване.

Помощници: витамин Д, калций, магнезий, лактоза, аминокиселини (лизин и аргенин), паратиреоиден хормон
Инхибитори: алгинати на морски водорасли, растителна целулоза
Лекарства, които го изчерпват: понастоящем не са известни
Хранителни източници: зърнени трици и ендосперм, кора от кореноплодни зеленчуци, бразилски ядки, органично мляко, питейната вода на някои места.

Ползи от елемента стронций:
• може да помогне за заместване на всеки радиоактивен стронций в организма
• помага за предотвратяване на остеопороза
• спомага за увеличаване на костната маса
• показва обещаващи резултати при лечение на метастатичен рак на костите
• помага за подобряване на клетъчната структура и минералната матрица

Симптоми за дефицит:
• дегенерация на костите

Стронцият е метален елемент, широко разпространен в малки количества. Той се съдържа в различни съединения, морска вода, морски растения и храна, както и в костите и зъбите.

Радиоактивната форма е опасна за здравето. Има няколко радиоизотопа, като Strontium90 е най-познатият. Strontium90 се използва в атомните бомби. Ядрените отпадъци донесоха много жертви на левкемия – както се случва днес при всяка ядрена авария. Strontium90 се разпада до 28 години и лесно се предава в хранителната верига – животните ядат тревата, а хората ядат продуктите от тези животни. Strontium90 се абсорбира в костите, където се произвеждат белите кръвни клетки, като в крайна сметка пречи на тяхното производство. Това значително увеличава риска от рак на костите и левкемия.

Стронцият наскоро беше преоткрит като важно вещество, помагащо за предотвратяване на остеопорозата и единственото, което има способността да регенерира, запазва и дори възстановява растежа на костите.

Открит е за пръв път през 1790 г. от шотландски химик Адей Кроуфорд, който го определя като нов минерал заедно с кристалите на бария, разпространени в района на шотландския град Стронтиан. Оттогава минералът остава в относителна неизвестност, с изключение на няколко патентовани лекарства, които нямат нищо общо със здравето на костите.

Обаче нещата започват да се променят през 40-те години, когато изследванията започват да показват, че стронцият е жизненоважен за здравата костна система. По-важното е, че френски изследовател стигнал дотам, че докладвал, че липсата на стронций в храненето е причина за дефектна минерализация на костите и зъбите в лабораторните му животни, което предполага, че бозайниците се нуждаят от минерала за развитието на нормален скелет и страдат от дефицит, ако не са го получили в храната си – точно както биха направили, ако в храненето им липсва калций, магнезий или цинк.

Това, което накарало учените да приемат стронция по-сериозно, е факта, че 99% от минерала е концентриран в костната система. Така те започнали да го добавят към диетата на животните и установили, че костната дентинова тъкан в зъбите им се увеличава. Те също така отбелязали, че здравите зъби съдържат повече стронций от тези с кариес. В допълнение, хората, живеещи в райони, където в питейната вода нивото на стронций било по-високо, имали по-малко случаи на зъбен кариес – констатация, която впоследствие била подсилена от още 8 изследвания през следващите няколко десетилетия.

Изследвания на костите

Костта е жива тъкан – подобно на всяка друга в тялото. Расте и се износва. Въпреки че изглежда непроменима след постигане на пълен растеж, в действителност костта е в непрекъснат процес на ремоделиране и обновяване.

Старата кост се разрушава от клетки, наречени остеокласти, и се резорбира от друг специален клас костни клетки, наречени остеобласти, които след това изграждат заместваща тъкан. Този постоянен баланс на резорбция и образуване на нова кост позволява непрекъснато заместване на стари, натоварени и/или увредени тъкани с нови и здрави кости. Това също така позволява на тялото да коригира скелетната структура, когато е подложена на нови или променящи се напрежения.

С напредване на възрастта тялото естествено се износва. Това важи особено за костната система. Артритът и остеопорозата стават все по-чести с възрастта. Това е особено очевидно при жените в менопауза, когато хормонът естроген потиска процеса на резорбция, причинявайки драстично увеличаване на костната загуба.

Този процес обаче не се появява внезапно при жените в менопауза. Всъщност започва както при мъжете, така и при жените на 20 години! Но този постепенен процес обикновено остава незабелязан, докато нещо драматично като менопаузата или влошаването на артрита не привлече вниманието.

Как стронцият помага на костите?

Стронцият провокира по-бързо размножаване на детските остеобласти. Наблюдава се и значително увеличаване на синтеза на ДНК в тези клетки. С всички нови остеобласти под ръка, културите на костната тъкан синтезират повече костна матрица (минерализиран колаген, който формира основата на костната тъкан). Стронцият също така привлича излишния калций към костите.

Доскоро се смяташе, че поради химическото си сходство с калция стронция може да го замести до известна степен в различни телесни процеси, включително да замести малка част от калция в такива калцирани тъкани като костите и зъбите. Тази теория обаче за сега е изключена от по-новите клинични изпитания.

Костна загуба
Лекарства срещу остеопороза

Следва списък с одобрени лекарства на пазара днес, които са предназначени да забавят последствията от загубата на костна маса:
• бисфосфонати (например, Fosamax)
• ХЗТ (хормонално-заместващи терапии)
• SERM (селективни модулатори на естрогенните рецептори, например Evista) и
• Калцитонин (например, Калцимар или Миакалцин)

Всички те са антирезорбтивни агенти. Това означава, че са вещества, които действат, като забавят костната резорбция. Добавките с калций и витамин Д също имат антирезорбтивно действие, което поддържа запасите на тялото от тези хранителни вещества на достатъчно високи нива, така че калцият да не изсмуква от костите паращитовидния хормон. Те обаче НЕ увеличават способността на организма да изгражда нова кост. Те просто пазят старата кост да не бъде разрушена.

Но, може да се докаже с теста за костната минерална плътност (BMD), че костната маса продължава да спада, дори с приема на тези лекарства.
Това, което машините DEXA показват, е, че има увеличаване на минерализацията на останалата костна тъкан, но няма непрекъснат спад в количеството на костната тъкан, което е фалшиво усещане за сигурност. По-важното е, че конвенционалното лечение на остеопороза е едностранно и с половинчати мерки.

Макар че тези лекарства са ефективни при лечението на една част от проблема с костната загуба (прекомерна костна резорбция), те не успяват да се справят с причината; тоест намалено костно образуване. Добра аналогия може да бъде тази:
“Лекарят, който лекува остеопороза с антирезорбтивно лекарство, е като треньор, който толкова е обсебен от защитна стратегия, че кара отбора да губи цялото си време в обучение на това, как да не позволи на противника да му вкара гол, забравяйки да го научи да вкарва собствени голове.”

За пълно справяне с остеопорозата е необходимо средство, което не само ще предотврати костната резорбция, но и ще стимулира организма да създава нова костна тъкан. Фармацевтичните компании работят за разработването на нови лекарства, които биха могли да коригират този проблем. Лекарствата обаче никога не са отговорът. Хранителните вещества са.

Изследвания със стронций

Въпреки че през годините многобройни европейски изследвания са правени епизодично, именно изследването през 1985 г. на д-р Стенли Скорина в университета Макгил, принуждава научната общност да седне и наистина да забележи ефекта на стронция върху костната система. Д-р Скорина и неговият екип установили, че дневните дози от 600-700 мг стронциев карбонат в продължение на шест месеца увеличават скоростта на образуване на кост при пациенти с остеопороза с изумителните 172,4%.

Последващи изследвания потвърждават тези констатации – добавките със стронций увеличават костната маса и колкото повече се приема, толкова повече костна маса се образува.

Още по-поразителни са резултатите при бедрените кости на жените. Въпреки приетите добавки с калций и витамин D3, тези, които не приемали и стронций, всъщност претърпели загуба на костна плътност в бедрата от 0,57% всяка! За разлика от тези, които добавили стронций към храната си и натрупали костна маса в бедрата си. Освен това тези, които приемали стронций претърпели 56% по-малко нови гръбначни деформации в сравнение с тези, които приемали само калций и витамин D3.

Отвъд остеопорозата

Въпреки че повечето от последните изследвания са фокусирани върху пациенти с остеопороза, установено е, че този минерал е от полза за костната структура и функция при следните състояния:

• Поражения на костите от метастатичен костен карцином, дегенеративна загуба на тегло или чернодробно заболяване.
• Болест на Моркио (известна също като мукополизахаридоза тип IV – генетично разстройство, което води до натрупване на кератинов сулфат в костите, в крайна сметка причинява гръбначни фрактури и костни деформации)
• Болест на Милкман (остеомалация, белязана от множество псевдофрактури)
• Синдром на Кушинг (хормонално разстройство, причинено от високи нива на хормона кортизол и понякога наричано хиперкортизолизъм)
• Хранителна остеопороза
• Детски рахитични костни деформации, причинени от рахит.
• Мъжка остеопороза

Стронций и диета

Сега е известно, че почти винаги стронция и калция са заедно в растителните храни. Това има смисъл, тъй като растенията, животните и хората абсорбират и съхраняват тези два минерала по подобен начин.

Данните, събрани от древни кости, разкриват, че месоядните са имали по-малко ниво стронций/калций, отколкото тревопасните. Обяснението е, тъй като днес вече е известно, че колкото повече протеини се консумират, толкова повече калций се изхвърля от тялото.

Следователно, когато учените разкриват, че богатите на калций храни поддържат здравето на костите, те може неволно да разкрият и необходимостта от набавяне на двата минерала в храненето.

Прием на добавки със стронций и калций

Ако се приемат правилно, и двата минерала играят ключова роля за здравето на костите. Въпреки това, някои изследвания показват, че стронция може да не е ефективен и наистина да има обратен ефект, АКО приемът на калций не е достатъчен.

Също така е важно да приемате стронций разделно от калциевата добавка. Това е така, защото калцият и стронцият използват едни и същи пътища за абсорбция в чревния тракт (ще се конкурират!). Като ги вземете заедно, абсорбцията ще бъде драстично намалена. Затова се пазете от добавки, които включват и двете!

Най-доброто време за прием на калций е вечер, за да се предотврати прекомерната резорбция на костите през нощта. Стронцият е най-добре да се приема 1 час преди закуска.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Калций (Ca). Ползи, симптоми и храни

Остеопороза

Минерали

Не подценявайте витамин К2

Витамин Д. “Разбит със захар жълтък” по-добре…

Вдигане на тежести за здрави кости

Свързани публикации