Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Смирна (Myrrh)

Наименование: Смирна (Myrrh)
Ботанически имена:
(а) Семейство Бурсерови (Burseraceae): Commiphora molmol (Смирна); Commiphora mukul
(б) Семейство Сенникоцветни (Umbelliferae): Myrrhis odorata (Английска Смирна)

Предупреждения!

(а) Не вземайте смирна по време на бременност, тъй като е маточен стимулант.

(б) За Английската Смирна няма публикувани противопоказания.

История

Смирна (Myrrh)Смирната е олео смола, която била смятана за едно от съкровищата на Изтока в продължение на хиляди години. През 5 век пр.н.е. Херодот отбелязва, че смирната била използвана от египтяните за балсамиране. Египетските жени изгаряли смирна, за да изчистят домовете си от бълхи.

В древните времена, смирната често била изгаряна за прикриване на зловонията от деня: неизмити органи, животни, мръсотия по улиците, канализация и други неща.

Наречена “мо яо” в Китай, смирната била използвана за лекуване на рани поне от времето на династията Танг.

Настойка от английска смирна е била записана в старите билкарски книги като жизнено важна за момичета на възраст 15-18. Вареният корен бил предписван за подсилване на възрастни хора.

Основни действия

(а) Смирна
• противогъбично
• противовъзпалително
• антисептично
• адстрингент
• антимикробно
• спазмолитично
• стимулант за имунната система и кръвообращението
• битер
• отхрачващо
• намалява храчките

(б) Английска смирна
• антисептично
• пречиства кръвта
• газогонно
• помощ за храносмилането
• отхрачващо

Основни компоненти

(а) Смирна
• летливо масло (включително лимонен, евгенол и пинен)
• лепкави вещества (30-60%)
• тритерпени (30-50%)

(б) Английска смирна
• летливо масло
• флавоноиди

Лечебни части
Смола (смирна), цялото растение, включително семената на Английската смирна

Научно изследване със смирна не е правено в широк мащаб, но от това, което е направено се потвърждава нейното стягащо, антисептично и антимикробно действие.

Китайските учени са установили, че смирната има също противогъбични свойства, които позволяват на тялото да се отърве от няколко вида смъртоносни гъбички и бактерии. Това е причината, поради която смирната често се поставя в пасти за зъби и гаргари, за да се стимулира оздравяването при инфекции в устата.

Използвани лечебни средства

Обърнете внимание: Тъй като смирната не се разтваря във вода, тя не може да се приема под формата на настойка, а само на прах или на тинктура!

(а) Смирна

Гаргари, води за уста и душове могат да се правят от разредени тинктури. Тинктури се използват външно върху такива инфекции като гангренни язви, за гаргари, вътрешно за фебрилни състояния, включително настинки на главата и жлезисти трески. Тинктурите са идеални в отхрачващи смеси за лечение на проблеми с горните дихателни пътища.

Смирна, смляна на прах се втрива върху болезнени венци и често се използва като аналгетик. При смесване с шафранка е добро средство за болки в корема, свързани със застой на кръв (както е при менструалните болки).

Етеричното масло се разрежда и масажира в местата на синусни задръствания. Капсули се вземат за бронхиални задръствания. Етеричното масло се разрежда и използва външно върху рани и хронични язви или в лосиони за хемороиди.  Маслото може да се втрива в гръдния кош, но трябва да бъде разредено с неутрално масло и е добро лечение за бронхит и простуда с дебели храчки.

(б) Английска смирна

Кремове, балсами, мехлеми се правят от растението за лечение на пресни контузии, порязвания и рани, както и за облекчаване на болката от подагра.

Корените се използват за лечение на гръдния кош, проблеми с гърлото и уринарни проблеми.

Зелената билка се използва външно за отоци от подагра и втвърдени тъкани (твърди места).

Отвари от корените се използват за лечение на ухапвания и ужилвания.

Смирна (Myrrh)Традиционна употреба

Смирната отдавна се използва за рак, проказа, сифилис, язви, болки в гърлото, астма, кашлица, лош дъх, слаби венци и опадване на зъбите. В момента тя се използва за лечение на такива състояния, които са свързани с кървене, болка, рани, хемороиди, менструални проблеми, тумори и артрит- това са само няколко от тях.

Когато се изгаря като тамян, тя не само има приятен мирис, но също така успокоява ума и душата. В аюрведическата медицина, смирната се смята за тоник и очистител на кръвта, но също така има репутацията на повишаваща интелекта. Тя се използва широко за лечение на уста, венци, гърло, проблеми с храносмилането и нередовна или болезнена менструация.

Смирната отдавна се използва за кожни инфекции, включително акне, както и за болки в мускулите и в ревматичните пластири. В Германия, нейния изсушаващ и леко обезболяващ ефект е довел до това, че тя се използва за лечение на рани, причинени от притискане на протезите върху крайниците.

В китайската медицина, смирната се използва за лечение на случаи с упорити кожни рани. Поставянето на малко смирна в гореща вана и “накисването” за около двадесет минути е отличен начин едновременно да се отпуснете и да тонизирате кожата си.

В Китай, смирната се използва за коригиране на увредено здраве, като успокояващо, за рани и язви. Китайците вярват, че билката влиза в тялото чрез чернодробния канал и засилвайки кръвта се придвижва бързо до всички части на тялото. Според китайската медицина, подобряването на движението на кръвта е основния тласък за здравето. Тъй като кръвта е основата на тялото, тя носи храна към различните клетки, които, от своя страна, настройват органите.

Освен това, кръвта улавя отпадъчните продукти, които трябва да бъдат изхвърлени. Смирната помага чрез премахване на застоялата кръв от насинена област, например. Китайците вярват, че смирната е добра за успокояване на болки, предизвикани от най- различни причини.

Клинично изследвани полезни действия

• Гингивит (пародонтоза) (като вода за уста, в комбинация с градински чай, масло от мента, ментол, тинктура от лайка, изтискан сок от ехинацея, карамфилово масло и масло от кимион)
• Паразити (шистозомиаза)
• Гангренни язви
• Студени рани
• Цялостна настинка/ болки в гърлото
• Халитоза (изплакване)
• Инфекция
• Цитонамазки (необичайни)
• Язвен колит

Как да се приема?

Германската Комисия E в своя монография препоръчва да се използва неразредена тинктура за устата или за гаргара, като 5-10 капки от тинктурата се поставят в чаша с вода и това се прилага три пъти дневно.

Освен това, 1-2 мл тинктура от смирна може да взема три пъти на ден.

Тинктурата може да се прилага локално за гангренни язви.

Поради лепкавото естество на продукта, не може да се прави чай от смирна.

Капсули, съдържащи до 1 грам от смолата могат да се приемат три пъти на ден.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Паразити

Тест за паразити

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Витамин С

Лечение на грип, настинка и слузни задръствания със захар

Гаргара със солена вода срещу грип и настинка

Киселинно-алкален баланс

Алкализиране на тялото

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още