Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

„Не бий падналия” – или защо сте уморени?!

Колко често ни се налага да се откажем от планираното, защото сме уморени? Разбира се, умората – е физиологичен процес, което означава, че тялото има нужда от време за възстановяване на енергията. Но в някои случаи, умората може да бъде причинена от други конкретни причини или заболявания.

Сънят

Най-баналната причина, с която преди всичко, трябва да започнем – недостатъчно сън. Тя е очевидна, но не винаги на тази причина се отделя нужното внимание. Разбира се, всеки един от нас се нуждае от различно време за сън. Също така сред нас има сови, а има и чучулиги. Но средният човек се нуждае от 6- 8 часа сън на ден и е добре да се заспива по едно и също време. Ако работите на смени, това може да доведе до разстройство на вътрешния часовник (десинхронизация), подобно на смяна на часовия пояс. В този случай, умората може да настъпи неочаквано.

Сънна апнея

Ако страдате от нарушения на съня дълго време, добре е да се консултирате с лекар. Но в някои случаи, причината за дневната умора може да бъде сънната апнея, кратко спиране на дишането. Когато това продължава през цялата нощ, сънят е прекъсван и няма да успеете да се наспите. Спирането на тютюнопушенето и освобождаването от излишните килограми може да ви избави от сънната апнея.

Непълноценно хранене

Тялото може да чувства умора, ако не му достигат хранителни вещества и калории. Неправилното хранене води до нарушаване на обмяната на веществата и производството на енергия. Нивото на кръвната захар спада, като едновременно с това спада активността на центровете в мозъка и работоспособността на клетките в тъканите на организма. За възстановяване на енергията употребявайте повече сложни въглехидрати от зърнени култури и булгур. Не забравяйте за пресните плодове и зеленчуци, които съдържат витамини, минерали и други хранителни вещества.

Депресия

Нездравословното психическо състояние може да доведе до силно изразена умора. Ако вашето емоционално състояние е нестабилно или се чувствате депресирани дълго време, тогава трябва да обърнете сериозно внимание на това. В противен случай, депресията може да доведе до заболяване.

Дехидратация

Ако се чувствате жадни, то вие вече сте дехидратирани. Светлата урина се смята за най-добрия индикатор на нормалния воден баланс в организма. Ако сте физически активни, се нуждаете от повече вода. Липсата на вода може да доведе до умора и главоболие.

Причината да се чувствате уморени може да е свързана с някои често срещани заболявания

Те включват анемия, диабет, хипотиреоидизъм, скрити възпалителни заболявания (цистит, пиелонефрит) или сърдечна недостатъчност. В следствие на тях се появява недостиг на кислород в тъканите или метаболитно нарушение, или влошено кръвоснабдяване на органите, или възпалителна интоксикация. В такива случаи, за да не сте уморени, трябва да премахнете първопричината.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Загубата на енергия…

Омега-3

Водата

Основни правила за здравословен начин на живот

Витамин Д. “Разбит със захар жълтък” – по-добре…

Слънчевата светлина

Лечение със Слънчева светлина

Хранене на мозъка

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Свързани публикации