Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хормоните от околната среда водят до затлъстяване

Хормоните от околната среда

Пораснали гърди и растящ корем при мъжете в резултат на затлъстяване. Това е един от най-непреодолимите съвременни проблеми, свързани със здравето. При затлъстяване е налице значително натоварване за сърдечносъдовата система, което води до множество различни заболявания  и повече смъртни случаи. Това изисква и огромни разходи за здравеопазване.

Причините за това, обаче,  се дължат в по-голяма степен на хормоналните препарати, добавяни в месните продукти, отколкото на неправилния начин на хранене. Лабораторни експерименти показват, че естрогенът е едно от най-трудно разтварящите се вещества. В същото време, при наличие на хормона тестостерон, този процес протича много бързо.

Дисбалансът в постъплението на женски и мъжки хормони води до непредвидими последствия, както в човешкото тяло, така например, и при рибите във водоемите, които заради естрогена имат сериозни дефекти в развитието. През последните години се увеличава броят на водните организми с отклонения в развитието на репродуктивните органи, което е доказано от учените. Като причина те започнаха да подозират хормоните.

Тъй като хормоните, съдържащи се в торовете, утайките на отпадъчните води и течните торове, ще попаднат в обработваемата земя и оттам- в подземните води. Тяхното движение и разлагане в почвата е проследено подробно от д-р Стампей, от Географския институт при Рурския университет в Бохум. В частност, тя установила, че естрогените са много стабилни и не могат да бъдат разложени. Високата концентрация на хормонално- активни вещества в околната среда може да доведе до дефекти в развитието на репродуктивните органи, които се проявяват в рибите и другите животни. И това води до намаляване на потомството им.

Подобни въпроси привличат все повече внимание. В момента мащабно се изследва разпространението, концентрацията, състава и поведението на хормоните в околната среда. Има много начини за попадане на хормоните в естествения кръговрат като резултат от човешката дейност. Както е известно, в животновъдството се добавят естрогени към храната за повишаване на телесните мазнини и задържане на водата в организмите на животните.

Използването на торове в селското стопанство позволява на естрогените впоследствие да се просмукват в почвата и да попаднат в подземните води. “Основната цел на моята работа беше изследване поведението, както на природните, така и на синтетичните полови хормони – естроген и тестостерон в почвата. Определяне на тази база, на ролята на обработваемите земи в разпространението на хормоните в околната среда”, – обяснява д-р Стампей.

Лабораторни експерименти

По време на своята работа в Централната изотопна лаборатория на университета в Бохум, тя изследвала процесите на разлагане, усвояване и разпространение на различни хормонални съединения в 18 вида земеделски почви, смесени с органични торове. “Открихме, че процесът на разлагане на мъжкия полов хормон тестостерон в почвата настъпва бързо, докато женския хормон естроген е устойчиво съединение”, – до такъв извод достигнала д-р Стампей (Shtumpe).

Синтетичният естроген – етинилестрадиол, основната съставка на противозачатъчните средства, се оказа особено устойчив. Лабораторните експерименти доказаха, че естрогените имат особена способност да проникват дълбоко в почвата. По този начин те се просмукват в подземните води. “Това ги превръща в заплаха за подпочвените и повърхностни води, което следва да бъде взето предвид при оценката на екологичния риск”, – заключава лекарят.

По-малко месо – по-добре!

Прекомерният прием на естрогени, получавани от животински продукти става неизбежен проблем за човешкия организъм. Например, ежедневният прием на два хамбургера повишава нивото на естроген с до 10%. Отказът от месо до голяма степен ще намали влиянието на естрогена. Изследванията също потвърдиха, че при отказ от месо се образуват големи количества специфични молекули. Тези молекули имат способността да се свързват с естрогена и да го правят неефективен.

По този начин, високите концентрации на естроген не причиняват на тялото хормонален дисбаланс. Използването на растителни храни в диетата спомага за намаляване на количеството естроген. Учени от университета във Върмонт открили в свое изследване, че при хранене с растителни храни, баластните вещества са в състояние да намалят излишния естроген в организма. От тази гледна точка, ограничаването на приема на животински храни намалява допълнителното постъпление на естроген и има предимство пред другите видове хранене.

Обърнете внимание: Високи концентрации на естрогени се съдържат в соята и хмела, това са растителни естрогени. Те могат да неутрализират действието на естрогена от животински или синтетичен произход, и следователно, са по-малко опасни за организма.

Още по темата:

Лечение на женски полови органи – лечебна картинка

Хормонален баланс – лечебна картинка

Хормонален дисбаланс

Тест за хормонален баланс при жени

Тест за хормонален баланс при мъже

Тест за недостиг на витамини и минерали

Кандида тест

Приемате ли достатъчно Вода?

Картофите помагат за отслабването

8 прости правила за стройна фигура!

Съвременните “диети” или как да съсипете здравето си?!

Малки трикове срещу “зимните” килограми!

5 цвята на здравето

Витамин Д. “Разбит със захар жълтък” – по-добре…

Употребата на химикали в селското стопанство или какво ядем ние?!

Добавянето на химикали в храните…

Свързани публикации