Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Големите дози витамин С не причиняват камъни в бъбреците

От много години съществува мит, че големите дози витамин С причиняват камъни в бъбреците. Не е ясно как и защо е разпространена тази лъжа?! Но за витамин С е вярно точно обратното!

Факт е, че витамин С увеличава количеството и киселиността на урината. А това пречи на свързването на калция с оксалата и образуването на калциево-оксалатни камъни, най-често срещаният вид камъни в бъбреците.

Д-р Андрю Сол е един от световните авторитети в областта на храненето. В своята книга “Ортомолекулярна медицина за всеки” той съобщава за тази интересна находка. През 1946 г. д-р Уилям Дж. Маккормик пише: “Забелязах, че мътната урина в повечето случаи е свързана с ниското ниво на витамин С. Веднага щом се даде витамин С (500 до 2000 милиграма), утайката от урината се изчиства за броени часове.”

Поради този мит някои хора пропускат ползите от витамин С. Бенджамин Дизрали, бивш британски премиер, веднъж отбелязва: “Има три вида лъжи: лъжи, големи лъжи и статистика”. Може би бихме могли да добавим и 4-ти вид: “Митове”.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Витамин С

Парацетамолът може да ви остави без бъбреци!

Развенчаване на някои митове в медицината

Митовете за протеините

Митовете за витамините

Може ли тоалетната да разпространява вируси?

Продукти измамници или кои храни само се преструват, че са полезни?

Свързани публикации