Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Може ли тоалетната да разпространява вируси?

Защо толкова много хора оставят отворена тоалетната чиния през цялото време? В края на краищата това не е най-атрактивният обект за показване. Сега убедителни медицински доказателства потвърждават, че трябва да сложим капака на тоалетната чиния, когато не я използваме, защото тя може да разпространява вируси.

Изследователи от университета в Янджоу, Китай използвали компютърно моделиране, за да покажат, че измиването на тоалетните с вода не изчиства всички вируси в чинията. Те съобщават в списанието Physics of Fluids, че пръските могат да летят на височина до 1 метър! Джи-Сян Уанг, един от изследователите, добавя, че скоростта на малките капчици може да бъде още по-висока в обществените тоалетни.

Изследването на тоалетните седалки не е било с висок приоритет за мен, като автор на статии. Преди години обаче, една жена – читателка предизвика любопитството ми към тоалетните. Тя написа: „Какво трябва да направя, ако стоя в обществена тоалетна, балансирам на високи токчета, стискам чантата си със зъби, чорапогащник на коленете и се чудя дали е безопасно да седна?“

Изследванията в тази област започват с гениталния херпес. Изчислено е, че всяка година около 18% от хората на възраст между 19 и 49 години развиват генитален херпес. Винаги е имало много митове за този херпес и един от тях е, че той може да се предава само чрез сексуален контакт.

Д-р Труди Ларсен, изследовател от Калифорнийския университет, не спечели Нобеловата награда за медицина, но стресна научната общност. Ларсен взела проби от генитални херпесни лезии и ги поставила на тоалетни седалки. А също, помолила пациенти с активни лезии да седнат на седалки и след това да вземат проби. В своите открития тя съобщи, че херпес вирусът оцелява четири часа на тоалетните седалки!

Здравните власти твърдят, че би било рядко събитие да се хване херпес от тоалетни седалки, че заразеният трябва да има открити рани, а неподозиращият потребител на седалката също ще се нуждае от порязване на кожата или ожулване. Може би ще приемете риска, ако това беше единствената заплаха.

В друго изследване на университета Макгил в Монреал се разкрива, че човешкият папиломен вирус, който причинява генитални брадавици, може да бъде открит и на тоалетните седалки.

Що се отнася до пръските от измиването, изследователите са определили, че тоалетните продуцират биоаерозоли – малки концентрации на частици във въздуха. Кармен Макдермот от Университета на Вашингтонската школа по медицина съобщава в списанието Болнична Инфекция (Journal of Hospital Infection), че вирусът на SARS може да живее в аерозоли в продължение на три часа.

Добрият разум диктува, че тоалетните не са най-хигиенните зони! Например, изследванията са установили, че 97% от седалките имат бактерии, които причиняват циреи, 81% имат микроби, които причиняват дифтерия и хепатит. Други бактерии причиняват болки в гърлото и хранителни отравяния.

Ами мъжете? Изследванията показват, че когато мъжете уринират на писоара, пръските пътуват до 1 метър!

Тази публикация няма за цел да задейства „тоалетна параноя“. Но този страх съществува. Например, едно изследване показва, че 30% от хората се „стискат“, за да не използват обществената тоалетна. Около 40% измиват тоалетната с краката си, а 60% висят отгоре вместо да седнат на тоалетната.

И какъв е отговорът?

Брайън Бздек, изследовател на аерозоли в Британския университет в Бристол, казва: „Пуснете капака на тоалетната чиния преди да пуснете водата и след това си измийте ръцете.“

За съжаление, твърде много хора не си мият ръцете – дори лекарите. На една среща на лекарите по инфекциозни заболявания, студент наблюдавал поведението им в тоалетната. Удивителното е, че 50 процента от лекарите не си миели ръцете!

Краен съвет!

Майката е права да бъде предпазлива от обществените тоалетни седалки. Сега в нашата компютърна епоха доказахме, че измиването също може да разпространява вируси във фекални вещества във въздуха.

Така че, научете се да държите капака на тоалетната седалка спуснат, когато пускате водата за измиване. Дръжте капака на тоалетната спуснат и през цялото време, когато не я използвате. По-безопасно е и дори по-чисто!

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Лечение на коронавируси (лечебна картинка)

Колко здрави са вашите изпражнения?

Хората напразно умират от коронавирус

Лечение на човешки папиломен вирус (лечебна картинка)

Как да се защитите от вирусни инфекции и Ебола!

Вирусът на Хепатит С уврежда не само черния дроб

Защо възпалено гърло и охлузено коляно могат да те убият?!

Хранене и имунна система

КАНДИДА ТЕСТ

Дали агресивният рак е хифи на гъба?

Свързани публикации