Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Митовете за витамините

Митовете за витамините

Колкото и банално да звучи, една от причините за витаминен глад в нашата страна е ниската здравна култура. Отсъствието на информация, както се оказва, води до предразсъдъци и разбира се, до митовете за витамините.

Мит първи:: Всичко изкуствено е по-лошо от натуралното

“Синтетичните витамини са по-лоши от натуралните, защото природните вещества се усвояват по-добре и притежават особена енергия и активност…” Подобни изказвания “за жизнената сила на живата материя” са присъщи на средновековните учени. Химиците отдавна са доказали, че вещества с еднаква химична структура, получени по различни пътища, притежават абсолютно еднакви свойства и активност.

Всички витамини, продукти на промишлеността, като правило, са напълно идентични на природните. Някои от тях дори се добиват от природни суровини (например витамин РР го извличат от черноплодната офика…) Да се говори днес, че синтетичните витамини се усвояват по-лошо е неуместно. Дори в някои случаи е обратното. Витамините в натуралните продукти често се намират в свързана или трудно усвоима форма и в такъв вид организмът не може да ги усвои.

Така фолиевата киселина (В9), която се съдържа в храната, се усвоява 2 пъти по-малко от нея, отколкото от синтетичния и аналог. Витаминът РР (В5) се съдържа в царевицата, но никак не се използва от организма…

Мит втори:: по-добре малко, отколкото повече.

“Постоянната употреба на витаминизирани продукти и поливитаминни препарати води до хипервитаминоза. В следствие на това се получават тежки физиологически разстройства.” Съществуват само няколко мастноразтворими витамини – А, Д, К, продължителният прием на които (при това в дози, стотици пъти превишаващи нормите) действително може да доведе до негативни последици за организма.

Особена опасност представлява излишъкът на витамин Д. Той предизвиква тежки нарушения в организма – омекване на скелета, рязко повишаване на концентрацията на калций в кръвта и натрупването му в бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове. Такива случаи наистина са крайно редки, но… Всички останали витамини не се натрупват в организма.

Необходимото количество веднага се пуска “в работа”, а остатъкът се изхвърля с урината. Дозите на витамините във витаминните препарати са съобразени с нормите и се разчитат така, че да се попълни техния дефицит, а не да се предизвика хипервитаминоза. Отчитайки съвременните условия на живот, тези дози дори са крайно недостатъчни.

Мит трети:: Витамините- това са лекарства

“Витамините това са лекарствени препарати, защото тях винаги са ги продавали в аптеките. Не бива да ги приемаш без препоръка на лекаря” Нека най-напред да се разберем, какво е това лекарство. Основно това са вещества, които отсъстват в кръвта и тъканите на здравия човек. Потребността от тях възниква във връзка с определено заболяване.

Витамините, напротив, има ги в организма винаги. Те влизат в състава на ферментите и самите те участват в жизнено важни процеси. Лекарствата са предназначени за болните, а витамините са ни нужни на всички, за да бъдем здрави. Понякога лекарите наистина използват витаминните препарати като лекарства, но тогава дозите са много по-високи. Витамините в количества, съответстващи на физиологическите норми са хранителна добавка, а не лекарство.

Мит четвърти: Алергия от витамините

“Приемът на витаминни препарати и продукти, предизвиква алергична реакция. Особено са вредни те за малките…” Както вече казахме, витамините са пълноправен участник в обмяната на веществата, докато алергията се предизвиква от чужди за организма вещества с големи молекули. При витамините молекулите са с малки размери и затова, постъпвайки в организма по традиционния път, чрез храносмилателния тракт, не могат да предизвикат алергия.

Алергична реакция от витамини е възможна, само тогава, когато те се вкарват мускулно или венозно. Попадайки в кръвта в много големи количества, витамините “облепят” големите белтъчини в кръвта. Образувайки такива големи молекули, чужди за организма, той ги възприема като алергени. Понякога алергична реакция могат да предизвикат спомагателните вещества, които се използват при производството им. В такъв случай, на малките деца могат да се препоръчат витаминизирани продукти за хранене (мляко и др.)

На малките деца витамините са абсолютно необходими: недостигът им може да предизвика забавяне на растежа и умственото развитие, нарушаване на обмяната на веществата, снижаване на имунитета. Не случайно производителите на детски храни обогатяват своите продукти с всички необходими витамини.

Мит пети:: от витамините се пълнее

Калорийното съдържание на витамините е изключително ниско! Не бива да се страхувате от витамините!

Мит шести: Аз ям плодове и зеленчуци и си набавям всички витамини

Следва да се отбележи, че целия набор от всички необходими за организма витамини, може да постъпи в него само, при условие че в храненето се използват всички групи продукти, докато еднообразното хранене с един или друг продукт, дори с много висока хранителна стойност, не може да осигури в организма целия спектър от витамини.

По-специално, необходимо е да се акцентува върху широко разпространената заблуда и сред населението, и сред здравните работници, включително и педиатрите, че за основен източник на витамини в храненето служат пресните плодове и зеленчуци. Тази група продукти е наистина важен (и на практика единствен) източник на витамини С и Р, и има значителен принос за осигуряването на организма с фолиева киселина и бета-каротин, но ролята им по отношение удовлетворяване нуждите на организма от тиамин, рибофлавин, ниацин- е малка, а осигуряването на нуждите от витамините В12, Е и D практически не съществува, защото плодовете и зеленчуците не съдържат тези витамини. В същото време, месото и месните продукти са основен източник на витамин В12 и имат основен принос за осигуряването на организма с витамините B1, B2, В6.

Млякото и млечните продукти доставят витамини А и В2, зърнените храни – витамините В1, В2, В6, РР, Е, растителните мазнини – витамин Е и F, животински мазнини – витамини А и D и т.н.

Митовете за витамините, подобно на всички митове, са неистини, които в този случай, обаче, касаят живота ви!

Още по темата

Тест за недостиг на витамини и минерали

Какво трябва да знаем когато си купуваме витамини!

Разделният прием на витамини: мода или необходимост?

Витамините минералите и тяхното взаимодействие в добавките!

Синтетични или натурални витамини? Как да четем етикетите?!

Още за витамините и минералите? … Любопитно за вас…

Свързани публикации