Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Развенчаване на някои митове в медицината

Митове в медицината

“Това не е този случай, когато не знаете, какво ще се случи след появата на проблема. Това е случай, когато сте убедени, че това няма да стане”. По-долу са развенчани някои митове в медицината.

Мит 1. Носенето на медна гривна може да излекува артрит!

Става въпрос за тези, които съветват да се носят медни гривни, казвайки, че меда прониква в кожата и помага за възстановяване на увредения хрущял. Обаче, тази гледна точка досега не е доказана. Няма никакви доказателства за това, че медът може да възстанови хрущяла и да намали болката в ставите.

Нашият организъм се нуждае от малко количество мед. И ние го получаваме чрез ежедневна консумация на зеленчуци като картофи, грах и фасул. Медта също така се съдържа в ядките и зърнени култури като пшеница и ръж. Ако медът наистина може да възстанови хрущялната тъкан, то милиони жители на Северна Америка биха го носили за облекчаване на болката.

Мит 2. При сядане на тоалетна чиния не съществува риск от заразяване с венерически болести!

Може би, това наистина няма да се случи, но също така няма никаква гаранция. Д-р Труди Ларсен, изследовател в Университета на Калифорния, помолила един пациент с херпес по кожата да седне за няколко секунди на тоалетната чиния.

По-късно, тя взела проби от микрофлората на тоалетната и установила, че херпес вирус може да оцелее в продължение на цели четири часа! Това било просто едно неочаквано откритие. Преди това се смятало, че вирусите много бързо загиват във въздуха. Затова съвършено правилно е да си дадем следния съвет: -“Не сядайте на тоалетната чиния в обществените тоалетни”.

Мит 3. Диетата с високо съдържание на фибри може да предпази от рак на дебелото черво

Фибрите могат да избавят човека от запек, затова се смята, че бързото изхвърляне на канцерогените от червата може да намали риска от рак на дебелото черво. Обаче, в научните изследвания досега не е се е удало да се докаже, че диетата с високо съдържание на фибри може да предотврати образуването на злокачествени тумори в дебелото черво.

Мит 4. Употребата на храни с високо съдържание на витамин С може да предпази от настинки

Лайнъс Полинг смятал, че това наистина е така и два пъти е бил носител на Нобелова награда! Обаче, ежедневна консумация на 1 грам витамин С не показва някакъв ефект върху намаляването на риска от настинки. Полинг смятал, че такъв резултат се обяснява с факта, че чрез храната се консумират недостатъчни количества витамин С. Затова той препоръчвал ежедневно да се употребява по 6-10 грама витамин С.

Но, малко вероятно е такова изследване, с употребата на такова голямо количество витамин С, някога да се проведе. Нито един производител няма да може да отдели толкова много пари за такова изследване, тъй като витамин С никъде не е патентован. Обаче, съществуват данни, че употребата на големи дози витамин С може да помогне на пациентите да се справят със сърдечносъдови заболявания.

Мит 5. Хамбургерите не са опасни, ако цветът на месото в тях има розов оттенък

Аз винаги си поръчвам “синя” – пържола. Но, бих искал хамбургерите да се правят по-добре. Аз нямам желание да оставам изненадан, заразявайки се с инфекция E. coli 0157:H7, която може да оцелява в говеждото месо, дори тогава, когато месото загуби своя розов цвят.

Тази инфекция причинява болка в корема и тежка диария с кръв. Близо 5% от възрастните хора и децата под 5 години развиват уремия поради лошо приготвени хамбургери. В резултат от унищожаването на еритроцитите в кръвта, се появяват симптоми на бъбречна недостатъчност. 3-5% от всички пациенти умират заради това. Това е твърде висока цена за хамбургер с неизпечено месо.

Автор: Д-р Джоунс – медицински журналист с частна медицинска практика в Торонто.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации