Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Галактоза – основна захар

Галактоза (Galactose)

Галактозата е едно от осемте основни хранителни вещества, необходими на човешко тяло за оптимално здраве и функциониране. Най-широко разпространена в млечните продукти, майчиното мляко и пектините (в някои плодове), галактозата е свързана с друг гликонутриент, глюкозата. Това свързване представлява дизахарид, наречен лактоза, към който някои хора имат непоносимост.

В проучвания при животни, галактозата потиска туморния растеж и неговите метастази, особено в черния дроб. Тя ускорява заздравяването на раните, комуникацията между клетките, абсорбцията на калция и намалява възпалението. Лабораторни мишки били изложени на Х-лъчи и предпазени от катаракта чрез прием на галактозни добавки.

Хората с артрит и лупус отчитат по-ниски нива на галактоза от нормата. Галактозата също, както фукозата, е от съществено значение за формирането на дългосрочна памет. Галактозата се абсорбира в устата и червата, където се конкурира с глюкозата за транспорт. Чревните нарушения могат да повлияят върху абсорбцията на галактозата и на други основни захариди и затова ще трябва предварително да обърнете внимание на това, за да имате максимално усвояване.

Галактозата се метаболизира главно в черния дроб, филтрира се чрез бъбреците и отделя от пикочния мехур. Тя се използва като маркер за диагностика на чернодробна недостатъчност и на чернодробния кръвен поток. Тя не стимулира секрецията на инсулин. Подобно на фукозата, тя е открита в тестисите и се смята, че е важна част от репродуктивния процес при човека.

Също така присъства в чревния муцин (слузен секрет) и потиска абсорбцията на холестерола. Като част от една диета, галактозата е важна за поддържане на нормална бактериална флора в червата, укрепване на храносмилането и имунната система. Бяха проведени някои изследвания (и още са необходими), свързващи галактозният недостиг с множествената склероза.

В МС, миелиновата обвивка, покриваща нервите, е атакувана от свръхактивни имунни клетки и добавянето на галактоза, за помощ при това състояние, в момента се изследва. За тези, които приемат добавки с галактоза, се препоръчва прием два пъти дневно, тъй като този захарид се отделя в урината на всеки приблизително 8 часа.

Обърнете внимание: Основните захари не трябва да се приемат преди хранене. Те няма да навредят, но няма да направят и доброто, за което се вземат, защото захарите от храната ще отидат за гориво или съхранение. Когато тялото е вече задоволено, основните захари, взети след хранене, ще се използват по предназначение.

Още по темата:

Основни Захари

Тест за алергии

Тест за диабет

Тест за нивото на кръвната захар

Симптоми за алергии и проблеми с кръвната захар

Преодолей Диабета

Диабет

Тест за недостиг на витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Тест за паразити

Хранене на органите

Здравословно хранене

Свързани публикации