Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

9 митa за ползата от спорта!

Много спортни фенове наистина вярват в тези факти за ползата от спорта, а всъщност те са митове. Експерти в областта на фитнеса от САЩ решили да направят малко разобличаване.

1. Коремната преса ще направи корема плосък. Мит! Сами по себе си упражненията от типа “коремни преси” няма да ви донесат плосък корем и няма да превърнат обременения с допълнителна мазнина корем в красиви плочки. Тези упражнения не са предназначени за унищожаване на мазнини, а само за тонизиране на мускулите. Така че мускулната преса така и ще си остави скритите неприятни дипли, ако не изгорите излишните калории чрез аеробни упражнения, като бягане, колоездене, плуване и така нататък.

2. Ако престанете да се занимавате, мускулите ви ще се превърнат в мазнини. Мит! При нормални, здрави хора, подобно преобразуване е невъзможно. То се случва в редки случаи. Мускулите и мазнините са две различни групи клетки и те не се превръщат една в друга.

3. Приемът на протеини (белтъци) след занятия ще помогне за “построяването” на мускулите. Мит! След заниманията на вас не са ви нужни протеини, а въглехидрати, тъй като по време на тренировката тялото ви използва гликогени, съхраняващи се в мускулите и черния дроб. А тези гликогени се състоят от въглехидрати. И умората, след заниманията се обяснява само с липсата на гликогени.

4. Нуждаете се от разтягане преди тренировката, в противен случай можете да си предизвикате травма. Най-вероятно мит! Още преди няколко години това се смяташе за факт, но учените доказаха, че разтягането не предпазва от последващи травми. Но, леката “загрявка” преди силни натоварвания не пречи.

5. Упражненията веднъж седмично са безполезни, трябва да се правят по-често. Мит! Във всички случаи, упражнения дори веднъж седмично е по-добре от нищо. И в този случай вие ще изгорите излишните калории.

6. С възрастта напълняването е неизбежно. Мит! В Русия има една поговорка: “. Дебелее се не от котлети, а от години”. Няма нищо неизбежно с наддаването на тегло с възрастта, причината за него са излишните калории. Повишава се само вероятността от прибавки, тъй като има забавяне на метаболизма. Но си струва да ограничите количеството на калориите след 40-те и да не забравяте за спорта, за да запазите фигурата си на 20- годишен.

7. Ако родителите ви са с наднормено тегло или затлъстяване, то същото заплашва и вас. Мит със зрънце истина! Учените са доказали, че има генетичен компонент във въпроса с наддаването на тегло, но, това не е неизбежно и необратимо. Ако се придържате към здравословно хранене и физическа активност, фигурата ви не е застрашена.

8. Трениращ, стегнат – значи здрав. Мит! Разбира се, от спортната форма зависи много, но тя не е синоним на физическо здраве. Например, хората с хронични заболявания също могат да следват определени физически натоварвания и това им помага да контролират заболяванията.

9. Жените, които изпълняват упражнения с тежести, след това стават напомпани. Мит! За да стане “клатеща се” жена, се изискват такива мощни натоварвания, на които са способни само някои. Същото важи и за мъжете. Обикновените упражнения с тежести ще ви помогнат да поддържате тялото си стегнато и стройно- без никакви екстремни изменения.

Ползата от спорта, за разлика от митовете, е неоспорим факт. Най- добрият витамин е движението, затова спортувайте!

Още по темата:

Как да натрупате мускулна маса или как да накарате мускулите да растат?!

Как да изгорите мазнините с дихателни упражнения?

Изтощителните диети и фитнес могат да доведат до преждевременна смърт

Отслабнете без диети и фитнес- полезни съвети!

Прекаляването с фитнеса може да доведе до безплодие

Домакинстването има противораков ефект за жените

Какво мога да взимам за да натрупам бързо мускулна маса докато ходя на фитнес?

Свързани публикации