Домашната работа заменя фитнеса и намалява риска от рак на гърдата при жените, твърдят изследователите.Учените провели експеримент, в който взели участие 200 хиляди жени от 9 европейски страни.

В рамките на 6 години и 4 месеца всички участнички в изследването били наблюдавани. Всеки ден от 16-17 часа, жените посвещавали на готвене, миене и почистване- средното време за домакинстване. Оказало се, че умерените физически натоварвания са много по-полезни за здравето на жените, отколкото интензивните спортни занимания.

Според данните на изследването, домакинската работа намалява риска от рак на гърдата с 30% сред жените в предменопауза и с 20% при жените след менопауза. Резултатите са публикувани в списанието Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention. По-рано вече беше доказано положително въздействие на физическите упражнения, с които се обясняваха положителните промени в хормоналния статус и обмяната на веществата.

Но, не се удаваше установяването на необходимата интензивност на упражненията. След това учените успяха да изяснят, че всички форми на физическа активност помагат за предотвратяване на риска от възникване на рак на гърдата.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни