Прекаленото увлечение по фитнеса има отрицателно въздействие върху плодовитостта и може да доведе до безплодие, смятат норвежки изследователи.

В изследването участвали 3 000 жени. Участничките били помолени да отговорят на въпроси за това колко често, дълго и интензивно се занимавали със спорт. Десет години по-късно, жените трябвало да отговарят на въпроси за бременността.

Оказало се, че рискът от безплодие бил повишен в две от групите, участващи в експеримента: при тези, които тренирали почти всеки ден и при тези, които тренирали до пълно изтощение. Дори с отчитането на други фактори като възраст, тегло, семейно положение и тютюнопушене, сред жените от тези групи три пъти по-често, отколкото при другите, възниквали проблеми с плодовитостта.

Най-изложени на риск били младите жени: сред любителките на физическите натоварвания, които били под 30 години, една четвърт не можели да забременеят през първата година на изследването, в сравнение с националното равнище от 7%. Специалистите обясняват, че периодичното и не изтощително натоварване на организма се понася нормално, тъй като той успява да възстанови енергийните си запаси.

Твърде изтощителния режим на занимания изразходва цялата налична енергия и тя може просто да не стигне дори за овулация и оплождане, още повече за бременност. Спортните занимания са полезни за организма, но във всичко трябва да има мярка, фитнесът също не е изключение, подчертават експертите. 

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни