Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Прекаляването с фитнеса може да доведе до безплодие

Прекаляването с фитнеса има отрицателно въздействие върху плодовитостта и може да доведе до безплодие, смятат норвежки изследователи.

В изследването участвали 3 000 жени. Участничките били помолени да отговорят на въпроси за това колко често, дълго и интензивно се занимавали със спорт. Десет години по-късно, жените трябвало да отговарят на въпроси за бременността.

Оказало се, че рискът от безплодие бил повишен в две от групите, участващи в експеримента: при тези, които тренирали почти всеки ден и при тези, които тренирали до пълно изтощение. Дори с отчитането на други фактори като възраст, тегло, семейно положение и тютюнопушене, сред жените от тези групи три пъти по-често, отколкото при другите, възниквали проблеми с плодовитостта.

Най-изложени на риск били младите жени: сред любителките на физическите натоварвания, които били под 30 години, една четвърт не можели да забременеят през първата година на изследването, в сравнение с националното равнище от 7%. Специалистите обясняват, че периодичното и не изтощително натоварване на организма се понася нормално, тъй като той успява да възстанови енергийните си запаси.

Твърде изтощителния режим на занимания изразходва цялата налична енергия и тя може просто да не стигне дори за овулация и оплождане, още повече за бременност. Спортните занимания са полезни за организма, но във всичко трябва да има мярка, фитнесът също не е изключение. Повече умереност, защото прекаляването с фитнеса може да има висока цена за вас, подчертават експертите.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации