Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

5 храни за намаляване на кръвното

С възрастта, нормалното кръвно налягане става лукс. Особено в силния пол: повече от 70 процента от мъжете започват да имат проблеми с кръвоносните съдове на възраст до 40-години, което по-късно може да се превърне в инсулт. Нека поговорим за това, как да се намали налягането, без да се прибягва до лекарства?

Мъжете пушачи и тези, които са близки “приятели” с алкохола, са изправени пред проблема, свързан с налягането. То изведнъж започва да скача. Случаите, когато при мъже, които още нямат 40 години, кръвоносните съдове и сърцето са проблемни- стават все повече, инсултът вече не се смята за заболяване на възрастните, хипертонията активно се подмладява.

Според статистиката, една пета от мъжете забелязват признаци на начална хипертония още на 20-годишна възраст. Развиваща се през годините, болестта съкращава живота на хората със средно четири години, хипертонията, не без основание се нарича “тих убиец”.

Лекарите настояват: проблемите с кръвното налягане трябва да се поправят, на първо място с начина на живот. И най-добрият помощник в този случай е балансираната диета.

Как да се намали налягането с помощта на храни?

Диня

Тя се смята за истинска натурална виагра- аминокиселините на динята се преобразуват в тялото във веществото аргинин, което стимулира разширяването на съдовете. Въвеждането на динята в диетата ви, ще улесни притока на кръв и по този начин ще поддържа налягането в норма.

Особено ефективен е динения сок: експертите препоръчват ежедневно по 700 мл сок от диня.

Целина

Този листен зеленчук е богат на фталид- съединение, което спира изработката стресовия хормон катехоламин, свиващ кръвоносните съдове. Препоръчителната доза за здравословно налягане- седем клончета на ден.

Банани

Желязното правило за поддържане на налягането в норма: по-малко сол и повече калий. Солта увеличава значително налягането, а съвременния човек, според статистиката, яде четири пъти повече сол от необходимото. За неутрализиране на вредното въздействие на натрия, съдържащ се в солта, помага калия.

Бъбреците, които регулират нивото на течността и кръвното налягане в тялото ни, изискват съотношението между калий и натрий да бъде 3:2. Лекарите съветват да се ядат по два банана на ден, за да се балансира нивото на натрия.

Зехтин

Той облекчава кръвното налягане върху кръвоносните съдове (известно като систолично кръвно налягане). В зехтина се съдържа мононенаситена олеинова киселина, която намалява нивото на холестерола, позволявайки на кръвта да тече по-свободно.

Чесън

Пресният чесън не позволява на холестероловите плаки да се отлагат по стените на артериите.

Още по темата:

Книги за самолечение на Walter Last

Калий (К) – основен минерал

Натрий (Na) – основен минерал

Водата

Високо кръвно налягане

Тест за алергии

100 най-полезни за вашето здраве храни

Свързани публикации