Алтернативна медицина и здраве

Целина (Celery)

Наименование: Целина (Celery)
Ботаническо име: Apium graveolens var. dulce
Семейство Сенникоцветни (Umbelliferae) [Apiaceae]

Противопоказания!

Бергаптенът в семената може да увеличи фоточувствителността. Ето защо, етеричното масло не трябва да се нанася върху кожата преди излагане на силна слънчева светлина.

Да се избягват маслото и семената в големи дози по време на бременност, тъй като те могат да действат като маточен стимулант.

Да не се използват семена за разсад, тъй като често те са обработени с фунгициди.

Консумацията на целина преди или след силови занимания, както е известно, може да предизвика алергични реакции при някои хора.

История

Популярната днес целина е култивиран потомък на дивата целина, която била високо ценена от древните египтяни, гърци и китайци, както за аромат на храната така и като лекарство.

ЦелинаДревните записи показват, че тя е отглеждана от най-малко 3000 години, особено във фараонския Египет, а също и в Китай през 5 век пр. Хр.

Римляните носели венец от целина на главите си, за облекчаване на махмурлука.

През средновековието, целината била популярна със своите способности да облекчава болки и страдания, да успокоява нерви и да подпомага храносмилането.

Основни действия
• антиревматично
• газогонно
• хипотензивно (намалява кръвното налягане)
• увеличава секретирането на пикочна киселина
• седативно
• уринарен антисептик

Ключови компоненти
• етерично масло (3-N-butylphthalide)
• фурокумарини
• гликозиди
• флавоноиди

ЦелинаЛечебни части
Корени, надземни листа и стъбла, семена, екстрактно масло

Целината има най-малко осем различни компоненти, които могат да бъдат ефикасни срещу рак, включително и вещества, които неутрализират действието на някои канцерогени.

Тя също има някои слаби противогъбични и антибактериални свойства.

Етеричното масло, съдържащо 3-N-butylphthalide, е доказано, че намалява кръвното налягане.

Традиционна употреба

Запарки от семената се използват за лечение на ревматоиден артрит и подагра.

Разреденото етерично масло е също ефективно при такива състояния. Етеричното масло се използва, като се поставя в топла вода и се киснат болезнени, подагрени зони на краката.

Тинктури от корени са били използвани като диуретик при хипертония и уринарни разстройства, както и като компонент в артритни средства или като бъбречен стимулант и средство за изчистване.

ЦелинаСок от прясна целина (цялото растение) се приема за ставни и уринарни възпаления, както и за лечение на ревматоиден артрит, цистит или уретрит, състояния на слабост и нервно изтощение.

Коренът на целината се използва като ефикасен диуретик, при камъни в пикочния мехур, както и в качеството си на горчиво храносмилателно средство и чернодробен стимулант.

Въпреки че прясното стъбло е с много по-малко лечебни свойства от другите части на растението, консумацията му може да стимулира отделянето на повече кърма, въпреки че дивата целина е по-ефективна за това.

Семената се използват предимно като диуретик и могат да помогнат за изчистване на токсините от системата, особено в случаите на подагра, където кристали пикочна киселина се събират в ставите.

Леко горчив агент, но действа като умерен храносмилателен стимулант.

Още по темата

Книги за самолечение

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още