Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

VI Чакра (Аждна) – трето око

Шеста чакра – Надежда и Състрадание

шеста чакраТрето око. Намира се между веждите. Челна чакра или трето око, на нивото на челото. Съответства на таламуса (хипофизна и пинеална (епифиза) жлеза), който се намира в средата на мозъка, точно над гръбначния стълб.

Отговаря за разума, изменението или динамиката на умствената дейност и волята – “трето око”. Нарича се “трето око”, което означава, ясновидство, безпристрастна истинност.

Тази чакра “вижда” отвъд границите на физическия свят и управлява нашите таланти и познания, прошката, управлява Висшето ни Аз и предразсъдъците. Ако в тялото съществува поне една блокировка, то потокът от информация може да бъде изкривен и изопачен.

В тази чакра има три канала (Ида, Пингала и Сушумна), които се сливат в един поток на съзнанието, устремено нагоре към Сахасрара, коронната VII чакра на главата.

Хората с високо развита чакра имат: яснота, знания, самоконтрол, разбиране за предпочитаните дрехи, ясно очертани контури на тялото, както и здрави китки и кръст, използват тъмни цветове. Походката им е с главата напред.

Символ– кръг с вписан в него триъгълник, с върха надолу
Елемент на чакрата- Време. Самосъзнание или волева сила на Вселената

Цвят на чакрата- Честота на трептене на енергийната среда на чакрата съответства на тъмно синия (лилав) цвят. Самопознание, мъдрост.

Мантра за шеста чакра: ХА ТХА

Органи на тялото
Зрение, слух. Осигурява енергия на близко разположените органи- уши, нос, долната част на мозъка, ляво око, нервна система.

Действие върху части на тялото
Малък мозък, долната част на големия мозък, уши, нос, синуси, очи, нервна система, лице. Дясно и ляво слепоочие, таламус (хипофизна и пинеална (епифиза) жлеза).

Физически характеристики
Влияе върху хипофизата, ендокринната система, синусите, очите, ушите и лицето като цяло. Свързана е с имунната система. Тя е ключът към по-балансираната работа на мозъчните полукълба. Чакрата контролира мозъчния слой на надбъбречните жлези, който произвежда норадреналин и адреналин, както и надбъбречната кора.

шеста чакраЕнергия, лежаща в основата на силата на шеста чакра

Тя отговаря за управлението и балансирането на чувства, мисли, емоции, действия, усещания за болка, температура, определяне на форми, размери и качества на предмети, свързани с нашите чувства. Познание за видимо и невидимо. Интуиция, ясновидство. Поява на идеи. Сбъдване на желания.

Отношение към себе си чрез света. Тук се крият: състрадание, учтивост, търпение, всеотдайност, замисленост, сериозност, усърдие, решителност, решимост, щедрост и великодушие. Тази чакра се свързва с мъдростта и енергията на целия организъм, там е седалището на тънкия проницателен ум, авторитет, сила. Ясното състояние на чакрата води до по-ясно възприемане на причинно-следствените връзки.

Разбиране за това, как и какво става в този свят. Блокировката на това ниво на енергия води до усещането за несигурност в живота, недоверие към интуицията или способността да се възприема реалността. Може би, безсъние, умора, главоболие или неврологични заболявания. Въздействието върху чакрата “трето око” помага при вземането на решения за бъдещето, подобрява възможностите на интуицията и стимулира ясновидските качества. Концентрацията в тази чакра освобождава от всякакви вредни страсти, от желания, които не им е писано да се сбъднат.

Чрез този център човек възприема божествената си природа и се освобождава от страхове, негативна карма, от грехове, може да твори сам собствената си съдба. Отварянето на чакрата предоставя други методи за възприемане на информацията. Въздействието върху чакрата от задната част на врата помага да се отпусне напрегнатото съзнание и да се подобри творческата активност. Можете да опитате да й въздействате по време на миене на главата, използвайки шампоан с аромат на лавандула или тамян.

Обичайни състояния, блокиращи шеста чакра

Конфликти между света на чувствата и света на разума. Желание да получаваш повече. Обидчивост. Неприемане на външния вид. Безпомощност при изготвяне или осъществяване на плановете. Крах на радостните очаквания. Невярна или отрицателна представа за действителността. Страх от отговорност. Нежелание да се направи това, нито така, нито иначе. Протест срещу всичко. Нестабилност на чувствата. Симптомите отразяват проблеми с равновесието между света на емоциите и света на интелекта, т.е липса на енергиен баланс между чувства и мисли.

Симптоми за хиперактивност на шеста чакра
Тревожност, боязливост, прекалена чувствителност, омаловажаване на действията на другите хора, “блуждаене в пространството”.

Симптоми за недостатъчна активност на шеста чакра

Склонност към съмнение, завист към таланта на другите, разсеяност, суеверност. Блокировката на центъра на житейския път води до постоянни препятствия при изпълнение на замисленото, липса на сили за това. Когато има дисбаланс в чакрата и главните канали (Ида, Пингала и Сушумна) не са свързани в един поток, е налице двойственост на съзнанието, което може да доведе до сериозни психологически проблеми.

Това отклонение често се формира при хора, чиято работа е монотонна и с тясно ограничен характер. Докато каналите не се включат, умът е разсеян и постоянно се нуждае от външен приток на информация, която предъвква като дъвка. Това състояние може да доведе до заболявания на мозъка и психични отклонения. Когато този поток се възстанови, изцяло се променя облика на човешкото съзнание. Появява се хармонично усещане за себе си в този свят, увереност, силна воля и ясен ум.

Наблюдава се често главоболие и влошаване на външното разбиране за процесите, които протичат в човешкия живот.

Използване на цветове (дрехи, бижута, помещение, изглед, медитация и т.н.):
Липса на активност – тъмно синьо.
Хиперактивност – лек оранжев или прасковен цвят с лек син оттенък.

Още по темата:

VI чакра – изчистване и зареждане (лечебна картинка)

Камъни според чакрите

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Лечебни картинки

Функциониране на чакрите

Отблокиране на чакрите

Енергизиране на тялото

Енергетика на тъканите и кожите

Свързани публикации